U DEMOKRATSKOJ STRANCI NE ŽELE JEREMIĆA

Žele ga izbaciti iz stranke iako je na čelu Opće skupštine UN-a

 AP

Može on biti predsjednik svijeta (i okolice, kako ga zezaju u Beogradu), ali u Srbiji o njemu odlučuje sud partije!

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Đilas više je puta najavio da će iz stranke izbaciti Vuka Jeremića i baš ga briga što je ratoborni ministar vanjskih poslova Srbije sada predsjednik Opće skupštine UN-a.

Kadar Borisa Tadića

Lako je biti faca u New Yorku, ali dokaži se ti u Beogradu! Jeremić je kao predsjednik Opće skupštine UN-a u srijedu u New Yorku, u staklenom neboderu na rijeci Hudson, s brazilskim šefom diplomacije dogovarao konferenciju UN-a o klimatskim promjenama.

Već idući dan u Beogradu, u predratnoj vili na Vračaru, vrh DS-a je raspravljao o njegovom izbacivanju iz stranke. A Jeremić je, osim što je diplomirao na Cambridgeu i doktorirao na Harvardu, jedan od najpopularnijih političara u Srbiji, posebno otkako je u sjedištu UN-a organizirao proslavu srpske Nove godine, s beogradskim zborom koji je pjevao “Marš na Drinu”. Vuk Jeremić (37) na udaru je kao kadar Borisa Tadića. Novi šef DS-a, Dragan Đilas, sve je bivše ministre pozvao da daju ostavke na zastupnička mjesta “zbog loših izbornih rezultata”.

Bivši potpredsjednik vlade Dušan Petrović, koji je to odbio, izbačen je iz stranke. To je revanšizam, usprotivio se Petrović, s obzirom na to da ministri bliski Đilasu nisu morali dati ostavke. Jeremić je posljednji ostao prkositi Đilasu.

Kako mandat predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a traje samo godinu dana, javno je govorio da se nakon isteka mandata planira vratiti u zastupničke klupe u Skupštini Srbije.

Prvi napao Đilasa

Đilas je došao na čelo DS-a nakon što su demokrati i njihov lider Boris Tadić lani u svibnju izgubili izbore u Srbiji. Đilas se dogovorio s Tadićem, koji je dobio fotelju počasnog predsjednika DS-a, ali je izgurao njegove ljude iz vrha stranke.

Jeremić se prvi javno usprotivio dogovoru Tadića i Đilasa i time navukao na sebe Đilasov bijest, a odranije nije imao jače uporište u stranci jer ga je Tadić kao svog bivšeg učemola doveo izravno na visoke funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:57