SPORAN 'MARŠ NA DRINU'

'ŽELI BITI VEĆI SRBIN OD PATRIJARHA' Majke Srebrenice: 'Jeremić propagira fašizam!'

 Cropix Arhiva

MOSTAR - Udruga bošnjačkih majki žrtava rata iz Srebrenice oštro je kritizirala predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda Vuka Jeremića i njegovu majku zbog izvođenja srpske ratne pjesme "Marš na Drinu" u zgradi UN-a u New Yorku u povodu proslave pravoslavne Nove godine, objavljeno je u petak u Sarajevu.

"Mi, majke, supruge, kćeri i sestre 10.000 žrtava genocida u Srebrenici, koje su srpski krvoloci mučki pobili upravo uz zvuke 'Marša na Drinu', ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sjedištu najveće svjetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite zbor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svjetskog rata, prolijeva muslimanska krv s ove strane Drine ", navodi se u pismu Vuku Jeremiću čiji je preslik objavila agencija Anadolija.

Majke Srebrenice tvrde da Jeremić očito ima kompleks zbog muslimanskog podrijetla, te da zbog toga želi biti "veći Srbin od patrijarha".

"Nemojte nama, preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, nanositi dodatnu bol", napisale su majke Srebrenice.

Majke Srebrenice su kritizirale u pismu i Ujedinjene narode.

"Za nas je UN izgubio smisao postojanja i svrhu prije 17 godina". dodaje se.

U odvojenome pismu upućenom Jeremićevoj majci Seni, ističe se da ih je njezin sin povrijedio izvođenjem pjesme "Marš na Drinu" koja je inspirirana genocidom.

"Našu djecu su ubili na tom putu, a njihove kosti i danas tražimo, a vaš sin je postao značajna figura u organizaciji koja je nijemo promatrala i odobravala smrt naše djece", navodi se u pismu.

"Želimo da znate da je vaše dijete, prije nekoliko dana dovođenjem zbora koji je intonirao skladbu 'Marš na Drinu' u UN-u, diralo u naše svježe rane i igralo se smrću naše djece", navode majke Srebrenice.

Povodom srpske pravoslavne Nove godine u sjedištu UN-a u New Yorku intonirana je koračnica "Marš na Drinu", zbog čega su se ispričali Ujedinjeni tvrdeći da shvaćaju da su time povrijeđeni osjećaji pojedinih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 11:00