KONTROVERZNO

Cirkus u Njemačkoj, radikalna desnica zaratila međusobno - zbog profesora glazbenog: ‘On je jedan ambasador mira!‘

AfD, poznat po svojim proruskim stavovima, suočava se s nizom skandala povezanih s Moskvom i Pekingom

Alice Weidel i Matthias Moosdorf

 /Profimedia

Njemačka ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ponovno se našla u središtu skandala nakon što je jedan od njezinih zastupnika priznao da honorarno predaje na akademiji u Moskvi povezanoj s Kremljem.

Matthias Moosdorf, 59-godišnji violončelist i zastupnik u Bundestagu iz istočne pokrajine Saske, koji također služi kao glasnogovornik za vanjsku politiku AfD-a, prošlog je tjedna prihvatio mjesto honorarnog profesora na Ruskoj glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi.

Ova akademija, koju financira rusko ministarstvo kulture, postala je kontroverzna nakon što je samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, jedan član osoblja održao koncert noseći crnu majicu sa slovom "Z", simbolom podrške moskovskom ratu.

Reakcije unutar AfD-a

Moosdorfovo imenovanje razotkrilo je podijeljena mišljenja unutar AfD-a o odnosima s Rusijom. Dok su neki najviši dužnosnici stranke kritični prema Rusiji, drugi, proruski orijentirani, podržavaju Moosdorfa.

“Glazba ne poznaje ideološke granice,” napisao je Moosdorf na Facebooku, dodajući kako njegovo prihvaćanje profesure predstavlja “znak razumijevanja.” Izjavio je da želi mladim ljudima u Rusiji pokazati kako nisu zaboravljeni u Europi te da će se vratiti u Moskvu svakog tromjesečja kako bi podučavao komornu glazbu.

Moosdorfov angažman izazvao je zabrinutost u vodstvu AfD-a. Bernd Baumann, član odbora parlamentarne skupine stranke, naglasio je da se angažman u Rusiji mora promatrati u širem političkom kontekstu. "Rusi su među svjetskim liderima u klasičnoj glazbi... no postoji i politička dimenzija", rekao je Baumann.

Iz ureda sučelnice stranke, Alice Weidel, izjavili su za POLITICO kako nitko nije bio oduševljen Moosdorfovim angažmanom.

Prema informacijama njemačkih medija, stranka je zabranila Moosdorfu sudjelovanje u dva planirana putovanja, jednom u Japan i drugom u Katar, te mu savjetovala da se povuče s mjesta profesora. Osoba upoznata sa situacijom potvrdila je te navode za POLITICO.

Proruski orijentirani članovi u obrani Moosdorfa

Ipak, nisu svi članovi AfD-a dijelili kritički stav vodstva. Jörg Urban, lider AfD-a u Saskoj, čestitao je Moosdorfu na novoj ulozi, nazvavši ga “ambasadorom mira”. Također je istaknuo potrebu za normalizacijom odnosa s Rusijom, navodeći kako je glazba “prekrasan most prijateljstva”.

Arno Bausemer, njemački zastupnik AfD-a u Europskom parlamentu, također je izrazio podršku Moosdorfu, istaknuvši kako je bolje “isporučivati Rusiji glazbenu literaturu nego Ukrajini oružje”.

AfD, poznat po svojim proruskim stavovima, suočava se s nizom skandala povezanih s Moskvom i Pekingom, uključujući optužbe za širenje proruske propagande te navode o špijunaži i korupciji.

Unatoč tim skandalima, AfD nije pretrpio ozbiljnu političku štetu. Stranka je ostvarila povijesne rezultate, završivši druga na europskim izborima u Njemačkoj i postigavši povijesnu pobjedu na pokrajinskim izborima u Tiringiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 05:25