VELIKA TRAGEDIJA

‘Cijela moja obitelj je nestala. To je potpuni genocid, mi smo narod koji je osuđen na propast!‘

Masal je spašena ispod ruševina potresa u pokrajini Kahramanmaras, gdje je bio epicentar potresa.

Akcija spašavanja majke male Masal 

 Screenshot/Youtube

Već dva dana, Malek Ibrahim uporno rukama i krampom kopa po ruševinama u potrazi za članovima obitelji, čiji dom je sa zemljom sravnao strašan potres koji je pogodio Siriju i Tursku.

Do sada je, uz pomoć stanovnika i spasilaca u sirijskom selu Besnayi, koji na sjeverozapadu države graniči s Turskom, uspio iz ruševina izvući deset tijela. No kada izvukli ta tijela, u njima više nije bilo života. Njegov ujak, bratić, kao i njihove obitelji, još uvijek su ispod ruševina. Šanse da su živi nisu velike.

- Cijela moja obitelj je nestala. To je potpuni genocid. Svaki put kad izvučemo tijelo, sjetim se lijepih trenutaka koje smo proveli zajedno - priča za AFP 40-godišnjak u suzama, neprestajući krampom uklanjati olupine.

Gomile kamenja i cementa sada je razbacano po nekoć gradu, ranije prošaranom jedino stablima maslina.

– Znali smo se zabavljati i šaliti, ali nikad više... Nikada ih više neću vidjeti - tužan je Ibrahim.

Njegova supruga i djeca su dobro. Kada se dogodio potres u ponedjeljak u zoru, Ibrahim, njegova supruga i osmero djece na vrijeme su pobjegli su iz svoje kuće u Idlibu, na sjeverozapadu države, koji drže pobunjenici. Tamo su se doselili iz ratom poharanog južnog dijela pokrajine. Valjda podsjetiti kako je od početka rata u Siriji od 2011. poginulo oko pola milijuna ljudi, a milijuni su raseljeni.

Čim je čuo da se dom njegove obitelji u Besnayi urušio, zaputio se u 40 kilometara udaljeno selo.

- Kopamo i uopće ne spavamo, nadamo se da je netko živ, no u dubini duše znam da su šanse za to male. Mi smo narod osuđen na propast u svakom smislu te riječi - iskren je Ibrahim.

Dobre vijesti s juga Turske

Dobre vijesti ipak stižu iz južne Turske. Tamo su spasilačke ekipe u srijedu iz ruševina izvukle živu 18-mjesečnu djevojčicu, piše Anadolu Agency.

Masal je spašena ispod ruševina potresa u pokrajini Kahramanmaras, gdje je bio epicentar potresa. Omer Kiraccakali, otac djevojčice, izvukao se iz ruševina ubrzo nakon potresa, a ubrzo nakon Masal spašena je i majka, Yeliz Kiraccakali (23).

Kiraccakali je navodno rekla spasilačkim timovima da je svoju bebu održala na životu dojenjem. Ranije smo pisali i kako su u provniciji Hatay turski spasitelji ispod ruševina pronašli živu dvomjesečnu bebu koja je, da stvar bude još nevjerojatnija, prošla bez ozljeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:06