RANJIVO TRŽIŠTE

ČELNIK RUSKE BANKE 'Rusija će udariti teške carine na Ukrajinu!'

 getty images

Ukrajinski sporazum o pridruživanju Europskoj uniji neminovno će dovesti do ruskih prohibitivnih carina, prenose danas ukrajinski mediji ocjenu čelnika velike ruske banke VTB Andreja Kostina.

"Rusija razumljivo smatra ranjivost domaćeg tržišta jednom od ključnih prijetnji koje proizlaze iz ukrajinskog sporazuma o pridruživanju EU. Rusko će tržište preplaviti manje skupa i kvalitetnija roba iz Europske unije ako aktualni rusko-ukrajinski trgovinski propisi ostanu na snazi i nakon potpisivanja sporazuma", tumači Kostin u razgovoru za rusku agenciju Itar-Tass.

"Uvođenje ruskih prohibitivnih carina postat će neizbježno. Kao rezultat toga, konkurentnost ukrajinske robe u Rusiji i zemljama članicama Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana bit će smanjena", dodaje.

Ruski je bankar ujedno upozorio Ukrajinu da se ne bi trebala nadati da će zemlje članice EU-a koje su upravo prevladale krizu modernizirati njezino gospodarstvo o svom trošku.

"Istodobno će konkurentni dio ukrajinskog izvoza u EU, uglavnom poljoprivrednih proizvoda, biti jako ograničen kvotama", prognozira Kostin, procjenjujući da će oko 400 izvoznih ukrajinskih proizvoda biti uključeno u kvote ili će čak biti zabranjeno.

"Vrijedi primijetiti da je više od dvije trećine nacrta ugovora o pridruživanju od ukupno 906 stranica posvećeno kvotama i carinama", ističe ruski bankar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:54