DAN UOČI REFERENDUMA

PROSVJEDI U MOSKVI 50.000 Rusa izašlo na ulice protiv Putinove okupacije Krima

 AFP

NOVO 13:10 MOSKVA - Oko 50.000 Rusa prosvjedovalo je u subotu na poziv oporbenih grupa na moskovskom Puškinovom trgu u Moskvi protiv okupacije Krima i politike koju provodi Kremlj, dok su se istodobno na drugome kraju grada, na Crvenom trgu za politiku službene Moskve zalagale proruski orijentirane grupe.

"Za vašu i našu slobodu", moglo se pročitati na velikom transparentu što su ga istaknuli prosvjednici koji su se s Puškinova trga uputili prema aveniji Saharov. Novinar France pressea broj prosvjednika procijenio je na 50.000, a policija tvrdi da ih je 3000.

"Ne dirajte Ukrajinu", i "Ne ratu", moglo se vidjeti na drugim transparentima koje su nosili prosvjednici svih dobnih skupina ističući ruske i ukrajinske zastave.

"Mislim da je Krim ukrajinski, a unatoč tomu što ondje živi većinsko rusko stanovništvo svoje bi probleme trebali riješiti s vlastitom državom, jer Rusija s tim nema ništa", rekla je 71-godišnja prosvjednica dodavši kako smatra da je riječ o "okupaciji, o ratu, što je neprihvatljivo za jednu civiliziranu državu".

Istodobno se na poziv proruski orijentiranih grupa koje podupiru politiku Vladimira Putina, u blizini Trga revolucije i Kremlja, prema procjeni policije okupilo oko 15.000 ljudi.

DMITRY SEREBRYAKOV
Protesters carry Ukrainian and Russian flags in Moscow, on March 15, 2014, during a rally against recent Russia's move on Crimea . Around 50,000 people rallied today in central Moscow in protest at Russia's intervention in Ukraine, a day before the Crimean peninsula is expected to vote on switching to Kremlin rule, an AFP team estimated. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV

Ukrajinske vlasti optužuju u subotu Rusiju za izazivanje pucnjave u Harkivu na ukrajinskome istoku, u strahu da će Moskva iskoristiti nasilje protiv etničkih Rusa kako bi opravdala invaziju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je nasilje na istoku zemlje djelo "agenata Kremlja".

U pucnjavi u noći na subotu ubijena su dvojica mladića od 20 i 21 godinu, a policija je priopćila kako je uhićeno tridesetak osoba s obiju strana. Neredi su počeli kad su se proruski demonstranti potukli s ukrajinskim protivnicima u blizini sjedišta ukrajinskih nacionalističkih organizacija, a obje su grupe bile naoružane.

Ruski vojnici prošli su tjedan zauzeli ukrajinski poluotok Krim uz izgovor da ruska manjina u toj regiji strahuje od novih ukrajinskih vlasti u Kijevu. Službena Moskva objavila je kako je spremna zaštititi svoje sunarodnjake i drugdje u Ukrajini.

Dan nakon pucnjave u Donjecku, također gradu u kojem se uglavnom govori ruski, ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov i harkivski guverner Ihor Baluta optužili su ruske aktiviste da potiču nasilje i pozvali ljude da ne nasjedaju i ne uzvraćaju.

"Večerašnji incident bio je dobro planirana provokacija proruskih aktivista", rekao je Baluta o okršaju u Harkivu.

Po njegovim riječima, do skupine koja je održavala proruske demonstracije u Harkivu došao je minibus, a ljudi iz njega namjerno su izazvali svađu i zatim se odvezli. Proruski aktivisti krenuli su za njima i pronašli vozilo parkirano pred zgradom u kojoj su uredi ukrajinskih nacionalističkih skupina pa je izbila tučnjava.

HARKIV - Dvije osobe, jedan proruski militant i jedan prolaznik, ubijene su u noći na subotu u Harkivu, na istoku Ukrajine, u pucnjavi između radikalnih nacionalista i proruskih militanata, rečeno je iz policijskog izvora.

DRAMATIČNI APEL DIPLOMATA 'Rusija je napala moju domovinu, ali je time ugrozila i cijeli svijet!'

Proruski militanti pokušali su ući u zgradu gdje se nalazila skupina osoba za koje su smatrali da su pucale u petak navečer na proruske prosvjednike, dodao je taj izvor ističući da se radi o preliminarnim informacijama.

Vatru su otvorile osobe koje su se nalazile u zgradi, dodaje se, ne navodeći jesu su proruski militanti na nju odgovorili.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu izvanrednu sjednicu posvećenu nedjeljnom referendumu na Krimu o tome hoće li se pridružiti Rusiju i na kojoj je predviđeno glasovanje o rezoluciji u kojoj se navodi da referendum ne može imati nikakvu važnost i da ne može predstavljati nikakvu osnovu za bilo kakvu izmjenu statusa Krima, javljaju press-agencije. To je formula, ističe se, koja traži od Rusije da ne pripoji Krim.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u petak na još snažniji odgovor ako Rusija dodatno pojača napetosti u Ukrajini ili ugrozi ukrajinski narod.

Nakon šest sati "izravnih i otvorenih" razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Londonu, Kerry je rekao da SAD i međunarodna zajednica neće priznati ishod referenduma na Krimu u nedjelju.

- Rusija ne planira izvršiti invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali će Kremlj poštovati rezultate predstojećeg referenduma na Krimu, izjavio je u petak u Londonu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

"Ruska Federacija nema i ne može imati planove za upad u jugoistočne regije Ukrajine", ustvrdio je Lavrov.

Nakon što je nekoliko sati razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Londonu, Lavrov je rekao da Rusija i Zapad još uvijek nemaju zajedničku viziju glede Ukrajine te da Moskvi nisu potrebne međunarodne strukture da joj pomognu u posredovanju u razgovorima s Kijevom.

"Mi ćemo poštovati volju naroda Krima na predstojećem referendumu", rekao je Lavrov novinarima u rezidenciji ruskog veleposlanika u Londonu.

Krim više znači Rusiji nego što Falkandsko otočje znači Velikoj Britaniji, kazao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:06