BEZ GRAMA SUĆUTI

Čečenski ratni zarobljenici vratili se iz Ukrajine, Kadirov ih brutalno ponizio: ‘Sada mi ovo dokažite...‘

Pet razmijenjenih čečenskih vojnika dočekali su rođaci i vladini dužnosnici u Groznom, no čečenski vođa odbio se susresti s njima

Ramzan Kadirov

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Čečenski vođa Ramzan Kadirov odbio je susresti se sa svojim vojnicima koji su bili zarobljeni u Ukrajini i koje su oslobodile ukrajinske snage, rekavši kako "čečenski vojnik ne bi trebao imati razloga da bude zarobljen".

U subotu su pet čečenskih vojnika dočekali rođaci i vladini dužnosnici u Groznom, glavnom gradu južne ruske republike Čečenije, nakon razmjene zarobljenika, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Čečenski vojnici zarobljeni su 14. prosinca, a pregovori o njihovom oslobađanju bili su, kako je rekao predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov, "držani u tajnosti, tako da se naši neprijatelji ne mogu miješati u proces".

No, u objavi na Telegramu, Kadirov je naveo da nije bio među onima koji su pozdravili povratnike iz rata, napisavši da čečenski "ratnik mora dokazati da nije imao drugog izbora nego da bude zarobljen", prenosi Newsweek.

"Trebate to dokazati povratkom na prvu liniju", rekao je Kadirov, navodeći kako je za vojnika "pitanje časti" pokazati da nije izbjegavao bitku, "da nije strahovao od suprotstavljanja neprijatelju i nije tražio priliku da položi oružje".

Čečenski vođa naveo je primjer jednog čečenskog vojnika, Kirgiza Musihanova, koji je ranjen u borbi i zarobljen od ukrajinskih snaga. Nakon što je vraćen, dovoljno se oporavio da se ponovno pridruži specijalnim snagama pod nazivom Ahmat, Kadirovljevim jedinicama koje se bore na strani Kremlja u Ukrajini.

"Naravno, zatočeništvo nije zločin i drago nam je što su borci preživjeli", napisao je Kadirov. No, čečenski vođa, posve lojalan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, naveo je da su prije zarobljavanja njegovi vojnici govorili da im ponestaje streljiva te je sugerirao da su trebali biti oprezni sa "svakim metkom".

Iako je rekao da je i njegova krivnja jer nisu bili "dovoljno pripremljeni", oslobođeni vojnici "sada imaju priliku dokazati sebi, svojim suborcima, zapovjedniku i cijeloj zemlji" da su bili prisiljeni na zarobljeništvo.

Čečenski vojnici su bili dio razmjene ratnih zarobljenika u sklopu koje je privatna ruska vojna tvrtka Wagner oslobodila 130 ukrajinskih vojnika. Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u svom je izvještaju naveo da je ta plaćenička skupina na čelu s Jevgenijem Prigožinom možda sudjelovala u razmjeni neovisno o ruskom ministarstvu obrane.

"Kadirov vjerojatno koristi razmjenu ratnih zarobljenika kako bi učvrstio vlastitu reputaciju sposobnog i brutalnog silovika", naveo je ISW u nedjelju, koristeći ruski pojam ‘silovik‘, kojim se često naziva utjecajna osoba u Rusiji koja je bliska vlastima i obično je povezana s oružanim snagama ili sigurnosnim strukturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:07