‘POBIJEDIT ĆEMO!‘

Čečenski bataljun koji se bori na strani Ukrajine: ‘Vjerujte mi, Rusija se raspada. Uskoro smo slobodni‘

Borci Torto i Maga uvjereni su da propast Rusije u Ukrajini znači njezino rasipanje i drugdje. Njih, dakako, zanima rodna Čečenija
 Genya Savilov/Afp/Profimedia

Za Čečene koji se bore u Ukrajini nema baš nikakve sumnje: nakon Ukrajine red je na Čečeniji. Njihova će planinska i toliko puta u povijesti pobunjenička domovina biti slobodna od Rusije.

"Umorni smo od Rusije", objašnjava 45-godišnji zapovjednik s nadimkom Torto, kako se zove dvorac blizu njegova rodnog grada u Čečeniji koji je napustio kao mladi pobunjenik ubrzo nakon završetka Drugog čečenskog rata 2009. godine.

"Rusija je poput pijanog susjeda. Jednog dana dođe u vaš dom i želi ga spaliti. Ako ga uhvatite, on pobjegne. Drugi dan se vraća trijezan i moli za oprost. A onda se vrati pijan s pištoljem i ubije vašu ženu i djecu", kaže reporteru Politica.

"Ovo je Treći čečenski rat - i ovaj put ćemo pobijediti", pojašnjava i jedan od Tortovih vojnika, 20-godišnjak poznat kao Maga. Suprug je i otac. Međutim, iako se njegova partnerica brine za njega, u potpunosti podržava odluku o borbi "jer zna da je netko treba odraditi".

Na ukrajinskoj strani bori se oko 150 do 200 čečenskih dobrovoljaca, a većinom je riječ o sinovima i unucima boraca iz Prvog ili Drugog čečenskog rata. U Ukrajini su u tri jedinice. Riječ je o bataljunu Džohara Dudajeva, nazvanom po prvom postsovjetskom predsjedniku neovisne Čečenije, bataljunu šeika Mansura, kritiziranom zbog veza s islamističkim skupinama, i tajnovitijom bataljunu koji surađuje s ukrajinskom vojnom obavještajnom službom GUR.

Torto i Maga uvjereni su da propast Rusije u Ukrajini znači njezino rasipanje i drugdje. Njih, dakako, zanima rodna Čečenija.

Poraz Rusije u Ukrajini neumoljivo će dovesti do oružanog ustanka na Sjevernom Kavkazu, ali i dalje.

"Prije ili poslije svi ćemo biti slobodni", kaže Torto. "Vjerujte mi, kada Rusija izgubi ovaj rat s Ukrajinom, neće moći više postojati kao država. Nemoguće je. Raspast će se", uvjeren je, a isto vjeruju i bjeloruski dobrovoljci s kojima je prethodnih dana razgovarao.

Više tisuća Čečena ratuje na suprotnoj strani, za Ruse. Za njih imaju samo prijezir, a nazivaju ih kadirovcima. Oni, smatraju, nisu pravi vojnici, nego su tu samo radi novca.

Kadirovce, osim zbog zvjerstava, preziru i zbog promicanja njihova imidža brutalnih ratnika na društvenim mrežama poput TikToka. "Ali, ta vojska je rijetko blizu prvih linija. Koriste se samo za operacije čišćenja kako bi sijali strah", kažu proukrajinski Čečeni.

Osim u Bahmutu, gdje se nalazi mnogo čečenskih boraca, njihov najveći doprinos dosad u ratu, na koji su najponosniji, bile su sabotaže i izviđačke operacije sjeverno od Kijeva, provođene nakon ruske invazije, i sudjelovanje u operaciji oslobađanja Izjuma, grada na sjeveroistoku Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:07