MEMOARI BIVŠEG PREDSJEDNIKA SAD-A

Bush: Palin nije sposobna biti predsjednica SAD-a

 EPS

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush prekinut će gotovo dvogodišnju šutnju i odsutnost iz javnog i političkog života ovog tjedna objavom memoara o svojih osam godina u Ovalnom uredu. Jedan od najkontroverznijih lidera u povijesti SAD-a zasad je tajnovit u vezi svoje knjige “Decision Points”, koja izlazi sutra, no neki od detalja su procurili u medije. Među najzanimljivijima je Bushovo priznanje da je ozbiljno razmišljao o zamjeni svojeg potpredsjedničkog kandidata Dicka Cheneyja republikanskim senatorom Billom Fristom.

Seks nakon pedesete

Bush piše i o trenutku kad je doznao za napad 11. rujna, trenutku koji je u svojem dokumentarcu o napadu na SAD ironizirao redatelj Michael Moore, te o svojem alkoholizmu.

- Kakav je seks nakon pedesete godine - upitao je jednu uzvanicu na dobrotvornoj večeri posve pijan i taj događaj istaknuo kao jednu od najneugodnijih epizoda svoje alkoholičarske faze. Tijekom mandata najgore mu je bilo kad je čuo da mu je reper Kanye West predbacio da ga ‘nije briga za crne Amerikance’, nakon što je uragan Katrina opustošio New Orleans.

Hvali Obamu

- Mogao je reći da nisam dobro riješio katastrofalnu situaciju, no nije me trebao nazvati rasistom. To mi je bilo odvratno - istaknuo je Bush u intervjuu za televiziju NBC.

Bush se pojavio na nekoliko talk showova kako bi promovirao knjigu, a iako će te emisije tek biti emitirane, ono što je rekao djelomično je iscurilo u javnost. Kod Oprah Winfrey je odbio komentirati svoju potencijalnu nasljednicu republikanku Sarah Palin. Oprah ga je pitala o njezinim šansama na izborima 2012.

- Ne znam, nisam politički ekspert - odgovorio joj je.

- Ne pitam vas za stručno, nego osobno mišljenje - nastavila je Oprah.

- Vi želite da se opet vratim u močvaru - odvratio je.

No američki mediji prenijeli su izjavu jednog anonimnog Bushovog suradnika prema kojoj bivši predsjednik misli da Grizli-mama s Aljaske nije kvalificirana za predsjednicu. Prošli republikanski kandidat John McCain grdno je pogriješio kad je odabrao Palin za potpredsjednicu, navodno smatra Bush. Politički dnevnik Politico ističe kako u memoarima Bush za Obamu nema jednu lošu riječ, nego hvali njegovu odluku da proširi vojni angažman u Afganistanu i da se odupre kritičarima.

Pokušaj da ispiše povijest o sebi prije povjesničara

Bushovi memoari izlaze u trenutku novog vrhunca popularnosti republikanaca koji su na izborima na sredini Obamina mandata pome-li demokrate. Kako piše Jonathan Yardley, kritičar Washington Posta, noviji predsjednički memoari postali su način da se ispiše povijest prije nego što je se dohvate povjesničari. Bush tako priznaje neke greške, primjerice započinjanje rata u Iraku na osnovi netočnih informacija, “iako je svijet bez Sadama bolje mjesto”, i kasnu reakciju na posljedice uragana Katrine. No smisao tih neisprika, smatra Yardley, jest da nam pokaže da je samo čovjek i izazove našu simpatiju. Decision Points, o teškim odlukama u dva mandata Georgea W. Busha, je kompetentno i čitljivo štivo u kojem se ponegdje čuje Bushev tipični neformalni ton. Svrha mu je opravdavanje odluka koje su obilježile njegov mandat, ističe Yardley. ( A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 04:40