MAILOVI OTKRIVAJU ISTINU

Kako je guvernerka Sarah Palin ‘ulovila’ Johna McCaina

Mailove su dobili novinari koji su osobno došli u Juneau i platili kopiranje šest kutija dokumenata

JUNEAU - Kada je republikanski predsjednički kandidat John McCain u kolovozu 2008. za svoju potpredsjedničku kandidatkinju izabrao Sarah Palin, mnogi su tvrdili da je to bilo posve neočekivano. No, mailovi objavljeni u petak pokazuju da je slabo poznata guvernerica Aljaske mjesecima radila na tome da McCain izabere baš nju.

‘Bit će oduševljeni’

Još u lipnju djelatnici njezina ureda pokušavali su je gurnuti na nacionalnu političku scenu, pa su detalje o zakonima koje je predlagala slali McCainovoj kampanji. “Bit će oduševljeni! Dodatno govorkanje o potpredsjedničkoj kandidaturi nikad nije loše, bez obzira razmišljaš li o tome ili ne. Doduše, predsjednica Palin zvuči bolje”, pisala je njena savjetnica Ivy Frye. Palin se u lipnju pojavila i u programu konzervativnog voditelja Glenna Becka na Fox Newsu, a njezin komentar o tome kako za istraživanja nafte treba otvoriti i zaštićene dijelove Aljaske poslan je nacionalnim novinama. Uspjelo je. McCain je 29. kolovoza 2008. objavio da je izabrao Palin. “Wow, guvernerko”, napisao joj je jedan suradnik. “Možeš li to vjerovati? Rekao mi je jučer - sve se zbilo tako brzo! Moli se! Volim te!”, odgovorila je Palin.

Odbor za Miss

Ti su mailovi dio “zbirke” od oko 13.000 poruka na 24.000 stranica, koje pokrivaju većinu guvernerskog mandata Palin, od prosinca 2006. do rujna 2008., kada je već mjesec dana bila dio McCainove kampanje. Mediji pišu da letimični pregled pokazuje da je Palin preko noći od nepoznate guvernerice postala zvijezda republikanske politike. Jednog se dana bavila imenovanjima u upravni odbor izbora za Miss Aljaske, a drugi je dan dobivala savjete republikanskih veterana poput Newta Gingricha i zahtjeve za intervjue iz cijelog SAD-a.

‘Izmuzi sastanak’

No, plan da privuče McCainovu pažnju do posljednjeg je trenutka bio neizvjestan. Još početkom kolovoza u jednom je mailu opisala susret s predsjednikom Georgeom W. Bushom koji je “govorio i o glasinama o potpredsjedničkoj kandidaturi”. Još nekoliko dana prije nego što će 3. rujna početi republikanska konvencija, jedan joj je savjetnik rekao da pokuša “izmusti” sastanak s McCainom. Objavu mailova američki su novinari zatražili još 2008., no uspjeli su do njih doći tek ovaj petak - i to oni koji su došli u Juneau i platili kopiranje šest kutija dokumenata, teških 110 kilograma.

‘Lik koji se zove Barack Obama’

U veljači 2007. savjetnik Sarah Palin predložio joj je da se sastane s glavnim savjetnikom “nekog lika koji se zove Barack Obama”. Kasnije je Palin, nekoliko tjedana prije nego što će postati kandidatkinja, hvalila Obamin “sjajan govor” o energetici. “Prilično cool. Pogrešan kandidat”, napisala je.

Palin je dobivala različita pitanja, pa tako i o postojanju solarija u guvernerskoj palači. “Taj stari, rabljeni solarij koji su moje djevojke nekoliko puta koristile u Juneau? Da, platili smo ga sami”, napisala je.

Svom se savjetniku početkom 2008. Palin žalila na kritike žena u politici: “Svi su ’oni’ govorili istu stvar tijekom moje karijere - ‘premlada’, ‘trudna’, ‘djeca’... ‘neće ona to moći’... To dolazi od dobrih starih dečki koji ne žele promjene... Ali, dosad sam im tijekom svoje karijere svaki put pokazala da imaju krivo.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:12