FORMIRANJE VLADE

Bugarska stranka GERB za mandatara predlaže Mitova, žele naglasiti proeuropsko stajalište

GERB, stranka desnog centra koja vodi Bugarsku proteklo desetljeće, na izborima početkom mjeseca izgubila je petinu zastupnika
Daniel Mitov 
 Nina Zotina/Sputnik/Sputnik via AFP

Dugogodišnji bugarski premijer Bojko Borisov rekao je u srijedu da će njegova stranka GERB predložiti bivšeg ministra vanjskih poslova Daniela Mitova za mandatara nove vlade nakon izbora 4. travnja.

Borisov je rekao zastupnicima GERB-a da predlaže Daniela Mitova jer želi "naglasiti proeuropsko stajalište i stajalište naklonjeno NATO-u".

Borisov, koji vodi Bugarsku od 2009., rekao je da će napustiti i svoje mjesto parlamentarnog zastupnika kako bi se fokusirao na svoju stranku desnog centra.

Borisov je ranije u srijedu rekao da neće biti kandidat za čelnika iduće vlade, nakon što je GERB na izborima osvojio najviše zastupnika, no ne i dovoljno za formiranje većine.

GERB, stranka desnog centra koja vodi Bugarsku proteklo desetljeće, na izborima početkom mjeseca izgubila je petinu zastupnika, što je dovelo do fragmentiranog parlamenta.

Borisov je izjavio da će stranka održati razgovore s drugim političkim grupama kako bi pokušala dobiti dovoljno podrške za formiranje vlasti.

Naglasio je da je Bugarskoj sad potrebno nacionalno jedinstvo zbog pandemije koronavirusa i ekonomskih posljedica koje je ona donijela.

Ako GERB ne uspije u formiranju vlade, priliku će dobiti nova, protusistemska stranka glumca i glazbenika Slavija Trifonova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:51