Burni dani

Borisov relativni pobjednik izbora, želi sastaviti novu vladu od stručnjaka

Vladajuća stranka GERB relativan je pobjednik izbora s oko 25 poso glasova, što je pad od gotovo 8 posto u odnosu na prošle izbore
Bugarsku čekaju burni dani slaganja vlade, a neki ne isključuju ni vrlo brze prijevremene izbore
 Nikolay Doychinov/AFP

Usred bujanja trećeg vala pandemije korone koji je zapljusnuo Bugarsku - a zaraza je baš posljednjih predizbornih dana skočila na oko 5000 oboljelih dnevno u toj zemlji sa sedam milijuna stanovnika gdje ih je cijepljeno otprilike oko pola milijuna - održani su parlamentarni izbori koji, predviđa se, mogu dodatno zakomplicirati politički život s obzirom na to da je u posljednje vrijeme, unatoč pandemiji, potresaju antivladini prosvjedi.

Vladajuća stranka premijera Bojka Borisova, Građani za europski razvoj Bugarske (GERB), relativni je pobjednik izbora s oko 25 posto glasova (69 zastupnika od njih 240), što je pad od gotovo osam posto u odnosu na prošle izbore.

Nezadovoljstvo mladih

Borisov je stoga već ponudio "ruku pomirenja" oporbi i predlaže "vladu stručnjaka" jer je jasno da mora tražiti koalicijske partnere i među onima s kojima ne bi želio biti u "vladajućem savezu", pogotovo što mu neće moći pomoći radikalno desni Bugarski nacionalni pokret koji mu je uvijek bio na usluzi.

Na ruku su mu išli i pandemija i slab izlazak od tek nešto više od 47 posto, kao i činjenica da u Bugarskoj nema glasovanja poštom.

No, pravi pobjednik i junak ovih izbora je 55-godišnji Slavi Trifonov, popularni domoljubni pjevač, populist i šef antiestablishmentskog pokreta Ima takav narod. Trifonov je, kažu, svojevrsna bugarska varijanta Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskog, a isplivao je na nezadovoljstvu, uglavnom mladih ljudi, vladajućom strukturom i zaostajanjem Bugarske. Bruxelles smješta Sofiju na samo dno EU po indeksu percepcije korupcije prema Transparency Internationalu te po indeksu slobode medija prema Reporterima bez granica.

Trifonov je osvojio više od 17 posto i 45 mjesta u parlamentu, ali i odmah objavio da neće koalirati s GERB-om, ali ni sa Socijalističkom strankom.

Novi izbori?

Iako će s oko osvojenih 15 posto i 43 mjesta u parlamentu biti treća snaga, proruska Socijalistička partija prošla je najlošije dosad na izborima. Premda su dosad bili najžešći oponenti Borisovu, neki analitičari čak ne isključuju mogućnost suradnje s Borisovom jer je evidentno da jačaju antisistemski pokreti koji i njih ugrožavaju.

Bugarsku očito čekaju burni dani slaganja vlade, a neki ne isključuju ni vrlo brze prijevremene izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:05