ZAHUKTAVA SE

BROJE SE SATI DO NAPADA NA SIRIJU? Oporba tvrdi: 'Zapad nam je rekao da će napasti za par dana'

Ministar je naglasio da ako bi motiv vojne intervencije u Siriji bila upotreba kemijskog oružja, taj motiv bi bio potpuno neutemeljen i lažan.
== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows a Syrian couple mourning in front of bodies wrapped in shrouds ahead of funerals following what Syrian rebels claim to be a toxic gas attack by pro-government forces in eastern Ghouta, on the outskirts of Damascus on August 21, 2013. The allegation of chemical weapons being used in the heavily-populated areas came on the second day of a mission to Syria by UN inspectors, but the claim, which could not be independently verified, was vehemently denied by the Syrian authorities, who said it was intended to hinder the mission of UN chemical weapons inspectors. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBINI== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

Zapadne sile kazale su sirijskoj oporbi da napad na režim predsjednika Bašara al-Asada mogu očekivati kroz nekoliko dana, objavili su izvori u Istanbulu na sastanku izaslanika Sirijske nacionalne koalicije u Istanbulu, prenosi Reuters.

"Oporbi je jasnim riječima kazano da akcija kojom bi se Asadov režim spriječio u uporabi kemijskog oružja može slijediti idućih nekoliko dana te da se oni trebaju pripremati za mirovne pregovore u Ženevi", rekao je jedan izvor agenciji Reuters.

Sirijska vlada demantirala kemijske napade: 'Nema zemlje na svijetu koja bi to učinila svom narodu'

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem odlučno je odbacio navode da je sirijska vlada odgovorna za kemijske napade.

Asadov ministar izjavu je dao u Damasku nakon što su Amerikanci kazali da imaju "nepobitne" dokaze o kemijskim napadima.

Muallem je rekao da UN-ovi inspektori nisu mogli obaviti pregled drugog područja jer su ih zaustavili pobunjenici.

Također, ministar je naglasio da ako bi motiv vojne intervencije u Siriji bila upotreba kemijskog oružja, taj motiv bi bio potpuno neutemeljen i lažan.

AMERIKA NAPADA? Kerry: 'Assadov napad je moralna opscenost, krećemo u akciju'

- Optužili su sirijsku vojsku za napad kemijskim oružjem. Odlučno negiram tvrdnju američkog državnog tajnika Johna Kerryja - kazao je.

- Nema zemlje na svijetu koja koristi oružje masovnog uništenja protiv svog naroda - zaključio je.

Kinezi: Svi bi se trebali sjetiti rata u Iraku

Napad na Siriju bio bi opasan i neodgovoran a svijet bi se trebao prisjetiti da je i rat u Iraku počeo nakon američkih tvrdnji da Sadam Husein ima oružje za masovno uništavanje, što se poslije pokazalo netočnim, kaže u utorak u komentaru kineska državna agencija Xinhua.

Xinhua kaže da zapadne zemlje sada preuranjeno zaključuju tko je koristio kemijsko oružje prije nego što su inspektori UN-a završili istragu.

"Takva retorika, kao i užurbane konzultacije Washingtona i njegovih saveznika pokazuje da su stavili strijelu u luk i ispalit će je čak i bez mandata UN-a", upozorava kineska agencija u komentaru na engleskom jziku.

"To bi bilo neodgovorno i opasno. Za početak trenutni scenarij podsjeća na pripremu za rat u Iraku koji su Sjedinjene Države inscenirale navodima o oružju za masovno uništavanje koje su se poslije pokazale netočne", naglašava Xinhua.

Komentari kineske državne agencije nemaju istu težinu kao službene izjave vlade u Pekingu ali one se mogu smatrati odrazom službenih kineskih stavova, kaže Reuters.

"U žaru krize sve bi uključene strane trebale ostati hladne glave, posebno one koje su nestrpljive da poduzmu vojnu akciju bez mandata UN-a", smatra Xinhua.

"Imperativ je da se SAD i one zemlje koje imaju sličan stav suzdrže od brzoplete oružane intervencije i puste UN da odigra svoju ulogu u odlučivanju o tome kako reagirati na pravi način", kaže agencija u komentaru.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE OTKAZALE SASTANAK S RUSIJOM Napad na Siriju sve izgledniji?

Podsjetimo, američki State Department odgodio je sastanak visokih ruskih i američkih diplomata o Siriji koji se u srijedu trebao održati u srijedu u Den Haagu navodeći kao razlog "konzultacije koje su u tijeku" oko odgovora na napad kemijskim oružjem koji se dogodio u Siriji.

"Surađivat ćemo s našim ruskim partnerima kako bismo dogovorili novi termin sastanka", stoji u priopćenju i dodaje da je napad kemijskim oružjem pokazao potrebu za "sveobuhvatnim i trajnim političkim rješenjem" kojim bi se okončalo krvoproliće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 20:33