NUKLEARNO ORUŽJE

Britanski ministar upozorava Iran: ‘Oružje koje isporučujete prijeti cijeloj regiji‘

Razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila u zastoju su od rujna

James Cleverly

 Justin Tallis/Afp

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly na svom će bliskoistočnom putovanju koje počinje u subotu upozoriti Iran da predstavlja prijetnju Bliskom istoku, i to prije nego bude gledao susret Engleske i Irana na Svjetskom nogometnom prvenstvu, priopćio je njegov ured.

Cleverly će također kritizirati Rusiju, uz poruke da nijedna zemlja nije imuna na utjecaj rata u Ukrajini na cijene energije i hrane, te će se posvetiti suradnji s regionalnim saveznicima kako bi osigurao da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje.

"Oružje koje isporučuje Iran prijeti cijeloj regiji. Danas je iranski nuklearni program napredniji nego ikad prije, a režim je pribjegao prodaji Rusiji naoružanih dronova koji ubijaju civile u Ukrajini", reći će Cleverly na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu u subotu, kao i da je "Britanija odlučna raditi s prijateljima kako bi se suprotstavila iranskoj prijetnji, spriječila krijumčarenje konvencionalnog oružja i spriječila režim da stekne sposobnost nuklearnog oružja".

Razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila u zastoju su od rujna, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici protive se gušenju prosvjednika i prodaji dronova Rusiji.

Iran negira da želi nabaviti nuklearno oružje i rekao je da je isporučio neke bespilotne letjelice Rusiji prije invazije na Ukrajinu u veljači, ali ih nije nastavio isporučivati.

Cleverly je ovog mjeseca pozvao najvišeg iranskog diplomata u Britaniji zbog prijetnji novinarima u svjetlu prosvjeda u Islamskoj Republici, dok je šef britanske domaće obavještajne agencije rekao da su iranske obavještajne službe deset puta pokušale oteti ili ubiti Britance ili ljude koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine.

Iz ureda Cleverlyja najavljuju i da će on u ponedjeljak gledati prvu utakmicu Engleske na Svjetskom prvenstvu u Kataru protiv Irana, kao i da će prisustvovati ceremoniji otvaranja turnira u nedjelju.

Ministarstvo vanjskih poslova nije reklo hoće li Cleverly prisustvovati i prvoj utakmici Walesa, protiv Sjedinjenih Država, kasnije u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:20