ODRED STRUČNJAKA

Kijevu stiže nova pomoć Britanaca, borit će se protiv tajnovite ‘Turle‘: ‘Porazit ćemo Kremlj u svim sferama‘

Britanci su među ostalim razotkrili da su ruski hakeri čitali mailove o tome kako će članice NATO-a odgovoriti na invaziju

Prizor iz Kijeva

 Sergei Supinsky/Afp

Britanija je angažirala stručnjake za kibernetičku sigurnost da štite Ukrajinu od ruskih hakera, piše londonski Times. Od veljače cyber stručnjaci rade na daljinu, u sklopu programa britanske vlade vrijednog 6,35 milijuna funti, odnosno 7,38 milijuna eura.

Čim su ruske snage prešle ukrajinsku granicu 24. veljače, u roku od 35 minuta tim internetskih stručnjaka počeo je raditi kako bi zaštitio ukrajinska ministarstva od očekivanih napada. Program cyber pomoći Ukrajini vodi Ministarstvo vanjskih poslova uz pomoć Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC), navodi Times.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly obećao je da će nastaviti osiguravati IT podršku ukrajinskim snagama. "Zajedno ćemo osigurati da Kremlj bude poražen u svim sferama: na kopnu, u zraku i u kibernetičkom prostoru", istaknuo je ministar Cleverly. Ruski napad na Ukrajinu nije ograničen na kopnenu invaziju, upozorava britanski ministar, Moskva uporno pokušava izvršiti invaziju na kibernetički prostor Ukrajine, prijeteći kritičnim informacijama, uslugama i infrastrukturi.

Kineski napadi

Britanci su među ostalim razotkrili da su ruski hakeri čitali mailove o tome kako će članice NATO-a odgovoriti na invaziju, jer su u jednom trenutku probili kibernetičku obranu jedne od zemalja EU. Sumnja se da su se ruski agenti infiltrirali u ključna ukrajinska ministarstva i umetnuli USB stickove u uređaje. Osim Rusa, Ukrajina je izložena cyber napadima kineskih, iranskih i bjeloruskih hakera, navodi Times. Kinu se tereti za gospodarsku špijunažu, kako bi pomogla svojim tvrtkama da dobiju poslove u poslijeratnoj obnovi.

Ruski pokušaji da hakerskim napadima destabiliziraju Ukrajinu uobičajeni su od aneksije Krima 2014. Među ostalim, taj rat se sastojao od kibernetičkih napada na električnu mrežu, te napada na računalne sustave kijevskog metroa i zračne luke Odesa. Uoči invazije na Ukrajinu intenzivirala se aktivnost ruskih hakera. Među ostalim, izvršili su napad na ukrajinske telekomunikacijske mreže kako bi onemogućili rad nadzornih kamera i mobilnih telefona. Jednom su promijenili titlove tijekom govora predsjednika Volodimira Zelenskog.

Britanski timovi za kibernetičku sigurnost odgovorili su na napade na 30 ukrajinskih državnih tijela, piše londonski Times. Pretpostavlja se da druge zemlje EU, uključujući Njemačku i Estoniju, također pružaju podršku kibernetičkoj obrani.

Elitna Turla

Sve tri ruske obavještajne agencije uključene su u cyber operacije u Ukrajini, ali najsofisticiraniji hakeri pripadaju skupini Turla. Osnovana je 90-ih godina, najtajnija je i najteža za otkriti, piše Times. Kirurški precizno izvodi svoje napade, rezervirane za istaknute mete. Djelovanje Turle otkrili su britanski timovi za kibernetičku sigurnost na dva mjesta u Ukrajini nakon tehničke pogreške ruskih hakera. Turla je povezana s FSB-om, jednom od tri glavne ruske obavještajne agencije. SVR i GRU također se bave hakiranjem u Ukrajini.

Smatra se da GRU stoji iza većine kibernetičkih napada na Ukrajinu. Zapadni dužnosnici vjeruju da SVR stoji iza napada na zemlju EU koja je ruskim agentima omogućila čitanje e-pošte o odgovoru NATO-a na invaziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37