PREMIJER POD PRITISKOM

Boris u novim problemima: Slavio rođendan s 30-ak gostiju u trenutku kad je na snazi bio najtvrđi lockdown

Iz ureda su priznali događaj, no rekli su da se radilo o okupljanju zaposlenika te da je premijer tamo bio manje od deset minuta

Boris Johnson

 Adrian Dennis/AFP

Britanski premijer Boris Johnson navodno je tijekom prvog "zatvaranja" uslijed pandemije koronavirusa u svojoj rezidenciji i uredu u Downing Streetu održao rođendansku proslavu, unatoč strogim zabranama okupljanja.

Kako javlja Daily Telegraph pozivajući se na ITV, premijer je sudjelovao na proslavi iznenađenja u 14 sati 19. lipnja 2020., a bila je tu i rođendanska torta. Proslavu je navodno organizirala njegova supruga Carrie Johnson koja je u kabinet pozvala 30-ak gostiju. Događaj nije dugo trajao, svega dvadesetak do tridesetak minuta, a među dosad poznatim gostima bila je Lulu Lytle, žena zadužena za uređenje interijera premijerske rezidencije.

Premijerov ured nije negirao održavanje proslave, no kažu kako je Johnson tamo bio samo deset minuta.

- Skupina zaposlenika nakratko se okupila u uredu nakon sastanka kako bi premijeru zaželjeli sretan rođendan. On je tamo bio manje od deset minuta - rekao je glasnogovornik.

List podsjeća kako su u to vrijeme na snazi bile stroge zabrane, okupljanja u zatvorenim prostorima bila su onemogućena, pubovi i restorani bili su zatvoreni, a i na otvorenom se nije smjelo okupiti više od šest osoba.

ITV, kako javlja Telegraph, navodi i tvrdnju da su se iste večeri u stanu na njihovoj adresi u ulici Downing Street 11 okupili obiteljski prijatelji, no iz ureda premijera to su demantirali. Tvrde da se manja skupina prijatelja, sukladno svim mjerama, okupila na vanjskom prostoru.

Sir Keir Starmer, vođa Laburista, kaže kako je ovo još jedan od dokaza da Ujedinjeno Kraljevstvo ima premijera koji vjeruje da se na njega ne odnose zakoni.

- I tako imamo Vladu i premijera koji koriste svoje vrijeme kako bi varali i "muljali", a za to vrijeme milijuni ljudi bore se kako platiti svoje račune uslijed ove krize - rekao je dodavši kako ova zemlja ne može nastaviti s takvom vlašću, te da premijer Johnson mora otići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:41