NE DA OSTAVKU

Johnsonova sudbina još nesigurna, mora pred istražitelje Scotland Yarda: ‘Ova kršenja zaslužuju istragu‘

Policijska istraga zaključila je da su zabavama u vladinu uredu prekršena pravila izolacije, no Johnson poručuje da neće dati ostavku

Boris Johnson

 AFP

U britanskom Donjem domu jučer je tijekom tjedne sjednice vlade dominirala saga oko zabava koje su se održale u Downing Streetu 10 tijekom lockdowna. Premijer Boris Johnson odbio je odgovarati na pitanja zastupnika o tome te je poručio da neće dati ostavku.

Prema izvještaju Sunday Timesa, Johnson će se morati suočiti s ispitivanjem detektiva Scotland Yarda nakon što je policijska istraga zaključila da su zabavama u vladinu uredu prekršena pravila izolacije za sprečavanje širenja koronavirusa. Johnson će biti ispitan kao svjedok okupljanja koja su se događala kada je druženje u zatvorenom bilo zabranjeno. Sue Gray, viša državna službenica koja nadzire istragu o događajima u vladi, pokrenula je službenu istragu kada je predala dokaze policiji.

Istraga Sue Gray ispitala je niz događaja, među kojima su bili proslava premijerova rođendana u lipnju 2020. i okupljanje u travnju 2020. na koje je Johnsonov tajnik Martin Reynolds pozvao stotinjak zaposlenika na društveno distancirano piće u vrtu Downing Streeta. SkyNews je izvijestio da su Gray predane fotografije zabava u Downing Streetu koje su uključivale i slike premijera.

Johnson je nakon 2006. godine prvi premijer na poziciji kojeg ispituje Scotland Yard. Prije njega Tony Blair bio je jedini premijer kojeg je policija ispitala u sklopu kriminalističke istrage o korupciji. Kršenja ograničenja covida-19 među lakšim su kaznenim djelima koja rezultiraju novčanom kaznom. Iako bi za prekršitelje u Downing Streetu mogao stići samo račun, javna osuda puno je teža, što na premijera i djelatnike u njegovu uredu vrši pritisak. Anketa Ipsos Morija pokazala je da je udio ljudi kojima nedostaje povjerenja u političare na najvišoj razini (25 posto) od 2016. godine otkad postoji to mjerilo.

Osam od 17 događaja pod kaznenom istragom

Premijer je u utorak rekao zastupnicima kako pozdravlja odluku Metropolitanske policije koja će pomoći "javnosti" da se razjasni situacija. Glavna povjerenica policije Cressida Dick rekla je da dokazi Sue Gray predstavljaju "najozbiljnija" kršenja pravila koja zaslužuju istragu. Dick je objavila da je osam od 17 događaja pod kaznenom istragom.

Bilo je tvrdnji da su dužnosnici Downing Streeta namjerno prešutjeli informacije iz istrage. No, u sklopu kriminalističke istrage Scotland Yard će imati veće ovlasti od Gray. Između ostalog, moći će zaplijeniti telefonske ispise i zahtijevati od svih gostiju okupljanja da se podvrgnu ispitivanju.

Iako će takva istraga trajati tjednima, prema saznanju britanskih medija, objava barem dijela istrage očekuje se od premijera ovaj tjedan. Mnogi su u Westminsteru očekivali da će Johnson u utorak navečer predati izvješće, a zatim se u Donjem domu obratiti o njegovu sadržaju. Johnson se obvezao objaviti dokument u cijelosti, ali iz vladina izvora saznalo se da je ono što će biti objavljeno pitanje premijera, prenosi Guardian.

Konzervativni zastupnici iščekuju objavu kako bi odlučili hoće li se pridružiti pobunjenim torijevcima koji nastoje pokrenuti glasanje nepovjerenja premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18