AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Blinken progovorio hrvatski povodom 30 godina diplomatskih odnosa, govorio i o Marsu: ‘Da nije bilo Hrvata...‘

‘NASA je ovjekovječila njegov doprinos našem razumijevanju svemira. Danas je mjesto na Marsu nazvano po njemu - to je brdo Matijevic‘

Antony Blinken

 OLIVIER DOULIERY/various sources/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je na Twitteru objavio prigodnu videočestitku povodom 30. godišnjice američko-hrvatskih diplomatskih odnosa.

- Dobar dan!, rekao je na početku na hrvatskome pa nastavio na engleskom.

- Sa zadovoljstvom šaljem poruku prijateljstva i dobre volje građanima Hrvatske na 30. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Već tri desetljeća naše zemlje zajedno rade na nekim od najvažnijih pitanja s kojima se suočavaju naši ljudi. Danas ću spomenuti samo nekoliko primjera našeg partnerstva - zajedno radimo na rješavanju klimatske krize kroz pošumljavanje i ekološku edukaciju mladih Hrvata.

Podržali smo vas kad ste tražili veću energetsku sigurnost s raznolikim i pouzdanim dobavljačima, umjesto da se oslanjate na uvoz iz Rusije. Terminal za prirodni plin na otoku Krku, koji je Hrvatska otvorila prošle godine uz našu potporu, sad prihvaća uvoz iz SAD-a i cijeloga svijeta, opskrbljujući više od polovice Hrvatske prirodnim plinom.

Naše vojske podupiru regionalnu sigurnost u jugoistočnoj Europi dijeleći sustave naoružanja i provodeći zajedničke vježbe. I naravno, kao članice NATO-a, naše zemlje čvrste su saveznice. Naša obrana je obostrana. Napad na vas je napad na nas. Uvijek ćemo vam čuvati leđa. Sad zajedno stojimo protiv ruskog, ničim izazvanog i neopravdanog rata u Ukrajini - i radimo zajedno kako bismo pomogli onima koji su njime najviše pogođeni.

Hrvatska je do danas primila više od 10.000 ukrajinskih izbjeglica, a pružili ste i sigurnosnu te humanitarnu pomoć onima koji su još u Ukrajini.

Ove godine slavimo sve te veze i odajemo počast hrvatskim Amerikancima koji su dali vitalan doprinos našoj povijesti.

Jedan od njih je Jacob Matijevic, odrastao u Chicagu 1950-ih, doktorirao matematiku, pridružio se NASA-i i počeo raditi na programu Mars Rover. Zahvaljujući stručnosti Jakea, NASA je lansirala četiri uspješna Rovera od 1996. do 2011. godine.

Sojourner Rover donio je informacije o stijenama i tlu na Marsu. Spirit je prvi napravio fotografije u boji na drugom planetu. Opportunity je pronašao dokaze o vodi na Marsu. A The Curiosity i danas istražuje Crveni planet. Kad je Jake preminuo 2012., NASA je ovjekovječila njegov doprinos našem razumijevanju svemira. Danas je mjesto na Marsu nazvano po njemu - to je brdo Matijevic.

Naše zemlje zajedno su dostigle velike visine. I veselim se što ću vidjeti sve što ćemo zajedno postići u narednim desetljećima - zaključio je Blinken u svom govoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:33