NEMA MIRA

Blinken: ‘Rusija ne pokazuje znakove želje za primirjem, nema pomaka u pregovorima‘

Washington je voljan prihvatiti ishod pregovora koji bi uključio obvezu SAD-a da pomogne ukrajinskoj ‘obrani i sigurnosti‘

Antony Blinken 

 AFP

Rusija ne pokazuje znakove stvarne želje za postizanjem mira u Ukrajini, usprkos nadi da će pregovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika u Turskoj voditi prema tome, poručio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken.

Ukrajina je predložila prihvaćanje statusa neutralnosti s ciljem da petotjedni sukob dovede kraju, a Rusija je kazala da će smanjiti vojnu aktivnost na sjevernom frontu blizu Kijeva kako bi ostvarila uvjete u kojima se može postići dogovor.

Blinken je kazao da je na Ukrajini da prosudi ima li pravog napretka u pregovorima, te dodao da su Sjedinjene Države usredotočene na djela Rusije, ne samo riječi.

"Rusija ne prestaje činiti zločine protiv Ukrajine", kazao je Blinken za novinare u posjetu Maroku te pozvao Moskvu da odmah okonča agresiju i povuče snage.

Rusija svoju misiju naziva "specijalnom operacijom" s ciljem razoružavanja i denacifikacije Ukrajine. Zapad tvrdi da se radi o ničime izazvanom napadu.

Washington je voljan prihvatiti ishod pregovora koji bi uključio obvezu SAD-a da pomogne ukrajinskoj "obrani i sigurnosti", dodao je Blinken.

"Nisam vidio nikakav dokaz o ozbiljnom pomaku u pregovorima, no ako Ukrajina kaže da ga ima, mi ćemo ju podržati", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:33