MEDIJSKI SKANDAL

Blairovo svjedočenje o Murdochu prekinuto! Prosvjednik upao u sudnicu vičući bivšem premijeru: Ti si ratni zločinac!

Tvrdi i kako je Murdoch osobno odlučivao koga će britanski mediji podupirati te da takve odluke nisu donosili njegovi podređeni
 AP

NOVO >>>>>>>> 14:20 - Blairovo svjedočenje pred Levesonovim istražnim povjerenstvom prekinuto je na 20 sekundi kad je jedan od prosvjednika koji su Blaira dočekali pred zgradom suda upao u sudnicu, optužujući bivšeg premijera da je "ratni zločinac" koji je zbog rata u Iraku bio na plaći investicijske banke JP Morgan, javlja BBC.

Saslušanje je prekinuto na 20 sekundi dok su sudski službenici izbacili prosvjednika. Predsjedavajući lord Leveson ispričao se Blairu i postavio pitanje kako je prosvjednik uspio ući u sudnicu kroz hodnik koji osiguravaju čuvari te je odmah naložio istragu.

Blair je zatražio da se uvede u zapisnik kako nema istine u optužbama koje mu je uputio prosvjednik te da je njegova veza s JP Morganom bila regularna i na reguliran način plaćena.

Inače, deseci prosvjednika dočekali su Blaira kad je jutros stigao na sud, ne zbog njegove možebitne uloge u Murdochovim poslovima, već zbog ratova u Afganistanu i Iraku.

AP

-----------------------------------------------------

LONDON - Bivši britanski premijer Tony Blair danas svjedoči pred parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje medijskog mogula Ruperta Murdocha i prisluškivanja bivšeg tabloida News of the World, zatvorenog u srpnju 2011. nakon što je otkriveno da su njegovi novinari prisluškivali telefonske razgovore javnih osoba i žrtava ubojstava.

Murdoch je zatvarao oči i pravio se da ne vidi ono što se događa u njegovim tvrtkama i publikacijama

U svjedočenju koje BBC prenosi uživo , Blair je zasada izjavio kako se našao pod Murdochovim "političkim pritiskom" u vrijeme svog mandata. No, bivši je premijer porekao tvrdnje sadašnjeg premijera Davida Camerona da je bio "suviše blizak" s Murdochom, piše CNN .

- Ne bih ja to baš opisao kao veliku bliskost, ispričao je Blair. Jednostavno se nađete na poziciji koja vas stavlja u doticaj s izuzetno moćnim ljudima. A ako su ti bili protiv vas, bili su to u potpunosti.

U tom smislu, Blair je potvrdio u ponedjeljak da se odlučio "udvarati" britanskim medijskim tajkunima radije nego na sebe navući njihov gnjev, javlja Reuters, komentirajući kako se na takav korak Blair odlučio iako je bio "najmoćniji britanski premijer nakon Margaret Thatcher".

No, Blair inzistira kako njegova vlada nije podilazila Murdochovim poslovnim interesima.

- Zapravo, više smo odluka donijeli koje su išle protiv Murdochovih interesa nego suprotno. Pritisak koji je dolazio od njega više je bio politički nego komercijalan.

Murdoch: Pravi britanski premijer

Iznio je i svoje mišljenje kako je Murdoch osobno odlučivao koga će britanski mediji podupirati te da takve odluke nisu donosili njegovi podređeni.

Ako je tomu tako, upravo je Blair profitirao od jedne takve Murdochove odluke, kad je njegov najprodavaniji tabloid The Sun preko noći promijenio strane pred izbore 1997. i stao podržavati upravo Blairove laburiste umjesto konzervativaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 21:13