SKRIVENI VOĐA

Billa Clintona primio dvojnik Kim Jong-illa?

 SIPA

PJONGJANG - Je li bivši američki predsjednik Bill Clinton prilikom posjeta Sjevernoj Koreji početkom kolovoza ove godine zaista razgovarao s liderom te zemlje Kim Jong-ilom? Pitaju se to američki mediji nakon što su stručnjaci analizirali posljednje fotografije šefa komunističke države.

Sigurnosni razlozi

Naime, glasine da Kim koristi dvojnike iz sigurnosnih i praktičnih razloga čuju se već dulje, a japanski analitičar duboko je uvjeren da je Clinton, koji je u Sjevernu Koreju doputovao kako bi iz zatvora izbavio dvije američke novinarke, nije tri sata i 17 minuta proveo s Kimom, nego upravo s jednim od njegovih dublera.

- Ako je Kim Jong-il koji se pojavio pred svojim parlamentom nekoliko dana nakon ispaljivanja raketa u travnju pravi Kim, onda je osoba koja se susrela s Clintonom morala biti njegov dvojnik. To su dvije potpuno drugačije osobe. Prvi Kim izgledao je jako slabo i iscrpljen bolešću, a drugi je pucao od zdravlja. To je nemoguće - uvjeren je Toshimitsu Shigemura, profesor međunarodnih odnosa u Tokiju.

Shigemura tvrdi da je lažni Kim bio i na nedavnom sastanku s kineskim premijerom Wenom Jiabaom kako bi se prikrilo loše Kimovo zdravlje. Naime, on je prošle godine u kolovozu pretrpio moždani udar i dugo se nije uopće pojavljivao u javnosti. Ove je godine imao čak 122 pojavljivanja, uglavnom posjete selima, tvornicama, vojsci. No za većinu nije jasno kad su snimljena.

Imitatori i na jugu

Ha Tae-young, šef Otvorenog radija za Sjevernu Koreju, kune se u izjavu jednog prebjega sa Sjevera koji tvrdi kako “poznaje djevojčicu čiji je otac glumac za Kim Jong-ila”. Nije prvi koji je to prijavio. U Južnoj Koreji u međuvremenu cvjeta biznis za imitatore omraženog susjednog vođe koji se pojavljuju u klubovima, ali i filmovima i dramama.

No, vlasti pokušavaju spriječiti oponašanje Kima jer se glumci uglavnom sprdaju i nose stršeće perike oponašajući Kimovu frizuru, cipele s platformama te veliki trbuh koji ga je ranije krasio. Vlasti se boje da ne razbjesne ekscentričnog, no opasnog susjednog vođu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:56