ZDRASTVENI PROBLEMI

Billu Clintonu srce bi moglo otkazati

Bivši američki predsjednik osjetio je bolove u prsima, pa je hitno prebačen u bolnicu
Former U.S. President Bill Clinton speaks at the Clinton Global Initiative, in New York, September 23, 2009. About 1,200 participants including heads of state, business leaders, humanitarians and celebrities will attend the fifth annual Clinton Global Initiative (CGI) which started on Tuesday. REUTERS/Chip East (UNITED STATES POLITICS)
 CHIP EAST

NEW YORK - Bivši američki predsjednik Bill Clinton primljen je u četvtak u njujoršku Columbia Presbyterian Hospital s jakim bolovima u prsima. Liječnici su mu istoga dana hitno ugradili dva stenta u koronarne arterije i tako spriječili teže posljedice za njegovo srce.

Dobro je raspoložen

Njegov savjetnik Douglas Band kaže da je bivši predsjednik “dobro raspoložen” i da će uskoro nastaviti svoju aktivnost vezanu uz Haiti. Vrlo brzo nakon što je Clinton hospitaliziran, u bolnicu je došla i njegova supruga, državna tajnica Hillary. Bivši je predsjednik tijekom jučerašnjeg dana pušten kući.

Inače, šezdesettrogodišnjem Clintonu to nisu prvi problemi sa srcem. Prije šest godina imao je četvrostruki bypass, a prema riječima dr. Allena Schwartza, šefa kardiologije u njujorškoj Columbia Presbyterian Hospital, Clinton je posljednjih dana nekoliko puta osjetio bol u prsima čak i dok je mirovao.

Dr. Schwartz mu je napravio angiografiju, odnosno pregled arterija i srca koja je pokazala da nema dokaza za srčani udar ni oštećenja srca. “Ugradnjom stenta spriječili smo mogući srčani udar i prognoza za oporavak je odlična”, rekao je dr. Schwartz.

No, snimke Clintonovih arterija pokazale su da je jedan bypass ugrađen prije četiri godine bio sužen. Zbog toga su mu liječnici stavili dva stenta u karotidu kako bi se omogućio protok krvi.

“Ta blokada je tipičan problem baypassa koji se javlja u 10 do 20 posto pacijenata pet godina nakon operacije”, pojasnio je Schwartz. Dodao je da to nije posljedica njegova stila života ili prehrane te naglasio da je Clinton u izvrsnoj formi, za što je dokaz sve što on radi, ali i objektivni dijagnostički nalazi.

Masnoća na žilama

Naime, Clintonu su prije šest godina dijagnosticirane naslage masnoća na krvnim žilama u značajno većem opsegu nego što je uobičajeno za njegovih tadašnjih 57 godina. Tadašnja izvješća liječnika govorila su da Clinton nije previše pazio na svoju prehranu premda nije imao višak kilograma. Steakovi, hamburgeri i općenito crveno meso idealni su za stvaranje plaka na stijenkama krvnih žila i ranu ateroskelrozu koja u konačnici može biti pogibeljna.

Sve češći pacijent

Srčani ili moždani udar nerijetka je posljedica začepljenja krvnih žila, a u Clintonovu slučaju glavnih koronarnih arterija koje okružuju srce i opskrbljuju ga krvlju.

Kad postoje naslage na krvnim žilama, one sprečavaju dotok kisikom bogate krvi do srca, što se događa i Clintonu koji zbog toga postaje sve češći pacijent njujorške kardiologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:35