HENRY KISSINGER

‘Biden treba prestati s napadima na Kinu. To vodi u katastrofu jednaku Prvom svjetskom ratu‘

Joe Biden, kaže Kissinger, ne smije dopustiti da na njegove odluke u međunarodnim odnosima previše utječe domaća politika

Henry Kissinger

 Roslan RAHMAN/AFP

Živuća legenda međunarodnih odnosa, Henry Kissinger (99), upozorio je američkog predsjednika Joea Bidena kako bi bilo pametno prestati s neprestanom konfrontacijom u odnosima s Kinom. Kissinger je postavio tezu kako je za opuštanje tenzija u odnosnima Amerike i Kine, ali i kad su u pitanju napeti odnosi s Rusijom i pojedinim europskim zemljama, Sjedinjenim Državama potrebna "nixonovska fleksibilnost".

Joe Biden, kaže Kissinger, ne smije dopustiti da na njegove odluke u međunarodnim odnosima previše utječe domaća politika. Pomalo u stilu Yode, Kissinger je poručio kako bi Biden morao razumjeti "značaj shvaćanja postojanosti Kine" umjesto da je previše pod utjecajem američkih pogleda na zemlju s više od 1,4 milijarde stanovnika.

U razgovoru za Bloomberg Kissinger je, nadalje, napomenuo kako je svakako "…važno spriječiti hegemoniju Kine ili bilo koje druge zemlje…", ali se, naglašava vremešni guru, "to neće postići beskrajnim konfrontacijama". I ranije je Kissinger upozoravao kako dizanje napetosti između Kine i Sjedinjenih Država može voditi u globalnu "katastrofu usporedivu s Prvim svjetskim ratom".

U osnovi Kina upozorava kako je u međunarodnoj politici potrebna čvrstina, ali i prilagodljivost, kakvu je prema njegovu mišljenju pokazao bivši predsjednik Richard Nixon kad je kao prepoznatljivi antikomunist i desničar posjetio Kinu, susreo se s kineskim političarima 1972. godine i tako stvorio pretpostavke za otvaranje Kine. Da se Nixon tad nije susreo s Mao Ce-tungom, povijest je lako mogla krenuti potpuno drugačijim smjerom.

U osnovi Kissinger, kao poznati jastreb američke vanjske politike, kritizira Joe Bidena zbog dizanja tenzija prvo s Rusijom, a nakon ruske invazije na Ukrajinu, i prema Kini.

Može li se Bidenu kao političaru koji propagira miroljubivost dogoditi da zbog prevelikog utjecaja domaćeg faktora na odluke u međunarodnoj politici odvede svijet u novi svjetski rat?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:53