NOVE NAPETOSTI

Amerikanci se obrušili na Kinu zbog teritorijalnih provokacija: ‘Pitanje je vremena kad će doći do incidenta‘

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Amerikancima je takvo stanje "ekspanzivno i nezakonito"

Manevri kineskih ratnih brodova/Ilustracija

 Gao Yi/Xinhua Via Afp

Sjedinjene Američke Države optužile su Kinu u utorak za sve brojnije "provokacije" protiv suparničkih zemalja koje polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora i drugih država koje djeluju u tom području.

"Postoji jasan i uzlazni trend provokacija Narodne Republike Kine protiv polagatelja prava na Južno kinesko more i drugih država koje zakonito operiraju u regiji", rekla je na događaju američkog think tanka Jung Pak, dužnosnica State Departmenta nadležna za istočnu Aziju.

Pak je na događaju Centra za strateške i međunarodne studije rekla da su kineski zrakoplovi sve češće upleteni u opasna presretanja australskih zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i da su u tri odvojena incidenta u posljednjih nekoliko mjeseci doveli u pitanje istraživanje mora i energije unutar isključive gospodarske zone Filipina.

"Agresivno i neodgovorno ponašanje" kineske vojske u Južnom kineskom moru jedna je od najznačajnijih prijetnji miru i stabilnosti na Indo-Pacifiku i samo je pitanje vremena kada će doći do većeg incidenta ili nesreće, rekao je visoki dužnosnik Pentagona u utorak.

Ely Ratner, pomoćnik ministra obrane za indo-pacifička sigurnosna pitanja, iznio je te primjedbe na događaju Centra za strateške i međunarodne studije.

Kina, inače, polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, što se Amerikancima čini "ekspanzivnim i nezakonitim".

Pak je dodala da kineske "provokacijske aktivnosti doprinose regionalnoj nestabilnosti, štete ekonomijama drugih država, potkopavaju postojeći pomorski poredak i prijete pravima i interesima svih nacija koje se oslanjaju ili djeluju na ovom vitalnom plovnom putu".

"Želimo osigurati da zemlje imaju alate i moć te sposobnost da se zalažu za svoju autonomiju i svoje suvereno donošenje odluka", rekla je.

Pak je iznijela svoj komentar uoči najavljenog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ovog tjedna.

Očekuje se da će se predsjednici usredotočiti na načine da se spriječi prijelaz sve većeg američko-kineskog strateškog rivalstva u sukob, posebno glede otoka Tajvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:17