SPECIJALNA OPERACIJA CIA-e

Biden se obratio naciji i potvrdio: Likvidirali smo suosnivača al-Qaide Aymana al-Zawahrija

Al-Zawahri je al-Qaidu vodio s Osamom bin Ladenom, a zajedno su nadgledali napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001. godine u New Yorku

Ayman al-Zawahri i napad al-Qaide 11. rujna 2001. u New Yorku

 AFP

Američki predsjednik Joe Biden, iako i dalje pozitivan na koronavirus, obratio se u noći s ponedjeljka na utorak naciji iz Bijele kuće kako bi sugrađane izvijestio o, kako je priopćeno iz Bijele kuće, "uspješnoj protuterorističkoj operaciji". U obraćanju je potvrdio izvješća američkih medija da je proteklog vikenda u napadu dronom likvidiran suosnivač terorističke organizacije al-Qaida Ayman al-Zawahri.

- U subotu su Sjedinjene Države, po mom nalogu, izvele uspješan zračni napad u kojem je ubijen Ayman al-Zawahri. On je bio bin Ladenov zamjenik u trenutku napada 11. rujna 2001., bio je dubinski involviran u planiranje tih napada, jedan je od najodgovornijih za smrt 2.977 ljudi na američkom tlu. Desetljećima je bio mozak al-Qaide, odigrao je ključnu ulogu u bombardiranju USS Colea kao i u napadima na naša veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, izjavio je Biden u obraćanju napominjući da je al-Zawahri iza sebe ostavio trag smrti.

- Pravda je izvršena, tog terorističkog vođe više nema, ustvrdio je Biden najavljujući nastavak američke borbe protiv terorizma i terorističkih prijetnji svake vrste bez obzira iz kojeg dijela svijeta one dolazile.

Otkrio je da je američka obavještajna zajednica al-Zawahrija locirala "ranije ove godine" u centru Kabula gdje se doselio s obitelji. Prošlog je tjedna, kaže, dobio informacije da je nastupio "optimalan trenutak" te je odobrio operaciju u kojoj je "preciznim udarom" al-Zawahri smaknut, a pritom, prema Bidenovim riječima, nitko od članova njegove obitelji ili drugih civila, nije ni ozlijeđen.

Pohvalio se da je akcijom, za koju američki mediji javljaju da je njome upravljala CIA, ispunio obećanje dano Amerikancima prilikom povlačenja vojske iz Afganistana da će nastaviti s "učinkovitim protuterorističkim operacijama".

- Upravo smo to učinili. Eliminirali smo lidera al-Qaide, rekao je između ostalog Biden odajući na kraju počast svim žrtvama al-Qaidinih napada i njihovim obiteljima obećavajući da ih nikada neće zaboraviti.

Al-Zawahri je al-Qaidu vodio s Osamom bin Ladenom, a zajedno su nadgledali napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001. godine u New Yorku.

Obojica su uspjela pobjeći američkim snagama u Afganistanu krajem 2001., no bin Laden je lociran i likvidiran u akciji američkih snaga u Pakistanu deset godina kasnije.

Al-Zawahri je nakon bin Ladenove smrti preuzeo vodstvo nad al-Qaidom, a njegovo je boravište dugo bilo misterij za američke vlasti. Al-Zawahri je bio drugi i posljednji ‘emir‘ Egipatskog Islamskog Džihada. Rodom je iz Egipta, a po zanimanju kirurg. Bio je i bin Ladenov osobni liječnik.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine.

"Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve", rekao je prije Bidenova obraćanja jedan neimenovani izvor američkim novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:17