VELIKA AFERA

‘Bankar godine‘ iza rešetaka: S kompanjonom potkradao Raiffeisen, službenu karticu peglao na striptizete i Tinder

Bivši direktor švicarske podružnice Raiffeisen banke osuđen je na gotovo četiri godine zatvora zbog pronevjere novca

Pierin Vincenz

 YouTube/Leonteq Securities AG

Bivši direktor švicarske podružnice Raiffeisen banke Pierin Vincenz (65) osuđen je na gotovo četiri godine zatvora zbog pronevjere novca, piše BBC.

Osuđeni bankar plaćao je službenom kreditnom karticom posjete striptiz klubovima, godišnje odmore, privatne večere, ali i financirao spojeve preko Tindera. Sudski proces izazvao je ogroman interes javnosti pa su se ročišta održavala u koncertoj dvorani u Zurichu.

Tužitelji su teretili Vicenza te drugooptuženog Beata Stockera, bivšeg direktora kartične tvrtke Aduno, da su pronevjerili pozamašne iznose preuzimajući tvrtke u kojima su potajno otkupljivali udjele. Stocker je osuđen na četiri godine zatvora, a Vincenz, koji je nekoć proglašen bankarom godine u Švicarskoj, osuđen je na tri godine i devet mjeseci.

Sudac je prilkom izricanja presude istaknuo kako mnogobrojni posjeti striptiz klubovima 'nisu bili u interesu banke'.

Naime, troškovi za posjete striptiz klubovima iznosili su 197.000 eura, a Vincenz ih je plaćao službenom karticom jer su 'bili povezani s poslom', prenosi Reuters.

Ručak sa ženskom osobom koju je upoznao preko Tindera platio je 690 eura te ga stavio na trošak tvrtke s obrazloženjem da je riječ o 'razgovoru za posao'.

BBC-jeva dopisnica iz Švicarske, Imogen Foulkes, ističe da je slučaj visokog profila naštetio ugledu Raiffeisena, kako je napisala, nekoć skromne banku s 200 podružnica koje su služile lokalnim zajednicama. Za mnoge Švicarce sada predstavlja sinonim za ljigavost.

Pierin Vincenz također mora vratiti 232.000 eura Raiffeisen banci. Optuženici također moraju platiti sudske troškove u iznosu od oko 197.000 eura.

Unatoč ozbiljnim i sramotnim optužbama Pierin Vincenz je na ročišta dolazio s osmijehom na licu. U sudnici je djelovao odsutno, osim kada bi dobio riječ, prenose švicarski mediji.

Vincenz i drugooptuženi Beat Stocker žalit će se na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50