NEZAPAMĆENA SITUACIJA

Bande, komore za mučenje, naoružana djeca... Ne, to nije Latinska Amerika, to je Europska unija

Nismo to nikada prije vidjeli. Toga je bilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU, kaže izvršna direktorica Europola

Zapljene droge u Belgiji i ilustracija ovisnika

 Profimedia

Djeca pucaju jedni na druge iz kalašnjikova. Adolescenti istovaraju kokain iz kontejnerskih luka. A komora za mučenje nalazi se skrivena među brodskim kontejnerima.

Ovo je nova stvarnost za dijelove Europe koji bilježe rekordne brojke ilegalnih narkotika koji ulaze i izlaze s kontinenta. Tržište droge koje sada vrijedi desetke milijardi eura potiče suparničke bande na ‘nezabilježenu količinu‘ nasilja u međusobnim obračunima, upozorili su čelnici europskih institucija u četvrtak, a prenosi Politico.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na tiskovnoj konferenciji koju su održali Europol, Europska agencija za provođenje zakona i Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) kako bi iznijeli najnoviji pregled europskog tržišta droga, čiju su vrijednost procijenili na oko 30 milijardi eura godišnje. Uvoz kokaina i izvoz ecstasyja dosegnuo je rekordne brojke u 2022. godini. Većina nasilnih događaja povezana je s kokainom i kanabisom, javljaju agencije.

Iako na konferenciji nisu izneseni podaci o razmjerima problema, Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA, rekao je da Europa sada bilježi razinu nasilja povezanog s drogama sličnoj onoj u Srednjoj Americi.

- To je dio svakodnevice u Europskoj uniji, rekao je.

image
Robin Utrecht/Anp Via Afp

Izvršna direktorica Europola Catherine de Bolle rekla je da su čak pronađene sobe za mučenje na teritoriju EU-a.

- Nismo to nikada prije vidjeli. Toga je bilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU-u, rekla je.

De Bolle nije precizirala o čemu se radi, ali objavljeno je samo jedno izvješće o otkriću kontejnera za mučenje u Europi, u blizini luke Rotterdam 2020. godine. Nekoliko muškaraca je osuđeno na zatvor zbog umiješanosti u taj slučaj.

Chris Dalby, direktor nizozemske konzultantske tvrtke World of Crime, rekao je za Politico da, iako je "nemoguće znati" ima li još negdje u Europi komora za mučenje, ovaj slučaj "sigurno predstavlja poziv na uzbunu u priči oko porasta obračuna narko bandi u Europi.”

Sve veću zabrinutost predstavlja i dob radnika umiješanih u nezakonita tržišta. Bande u Marseilleu sve češće zapošljavaju adolescente kao policijske promatrače ili za prodaju droge, što dovodi do toga da se djeca međusobno ubijaju kalašnjikovima. Vlasti u lukama Antwerpen i Rotterdam uhvatile su desetine adolescenata koji zarađuju novac istovarajući kokain iz brodskih kontejnera.

- Cijele obitelji žive od takvih prihoda, rekla je De Bolle iz Europola.

Neki političari pozivaju na strože kazne i veće proračune za osiguranje, dok drugi tvrde da zabrana droga jednostavno ne funkcionira i da je došlo vrijeme za legalizaciju tržišta.

image

Rotterdam

/Anp Via Afp

- Tržišna regulacija, državni monopoli ili opskrba u medicinske svrhe samo su neke od mogućih, ne nužno isključivih alternativa, smatra gradonačelnica Amsterdama upozoravajući da Nizozemska inače riskira da se pretvori u narkodržavu.

Belgija pokušava problem riješiti na tradicionalan način, fokusirajući se na jačanje sigurnosti u lukama i jačanje suradnje s privatnim sektorom kroz novouspostavljeni Europski savez luka.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden otputovala je u veljači u Boliviju gdje je potpisala zajedničku deklaraciju sa zemljama Latinske Amerike "za učinkovito rješavanje svih aspekata globalnog pitanja droge" u sljedećih pet godina.

Međutim, neke zemlje Latinske Amerike - među njima Kolumbija i Ekvador - sugerirale su da bi europski čelnici trebali pogledati u svoje dvorište. Gradovi poput Bruxellesa, Amsterdama, Lisabona i Tarragone imaju ponajveću stopu upotrebe kokaina po glavi stanovnika na svijetu, prema podacima EMCDDA.

- To je odgovornost koje bi Europljani trebali biti svjesni, rekao je Goosdeel, naglasivši da se korisnici droga ne bi nužno trebali tretirati kao kriminalci.

- Nije vrijeme za borbu protiv potrošača. To je borba za zaštitu naših građana, rekao je.

image

Catherine de Bolle

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 07:52