IZBORI U FRANCUSKOJ

Autsajder bi mogao pokvariti planove starim rivalima: Amerikanci Zemmouru predviđaju ulazak u drugi krug

Zemmoura se zbog stavova o imigraciji i nacionalnom identitetu smatra kontroverznom osobom koja izaziva podijeljene reakcije
Éric Zemmour
 Attila Kisbenedek/AFP

Francuski politički komentator i pisac Éric Zemmour mogao bi ući u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati sljedećeg travnja, pokazala je američka Harris Interactive anketa, kako prenosi Reuters.

Ovo je prva takva anketa otkad je Emmanuel Macron 2017. godine pobijedio na predsjedničkim izborima na kojima je u drugome krugu nadmoćno pobijedio Marine Le Pen, protukandidatkinju iz Nacionalne Fronte te time postao najmlađi francuski predsjednik u povijesti.

No na sljedećim bi predsjedničkim izborima Zemmour mogao u drugom krugu spriječiti ponavljanje istog scenarija i upetljati se u borbu starih rivala Macrona i Le Pen.

Zemmoura se zbog otpora političkoj korektnosti te njegovih jakih i jasnih stavova o nacionalnom identitetu te imigraciji, posebno onoj islamske vjeroispovijesti, smatra kontroverznom osobom iz javnog života koja izaziva podijeljene reakcije i mišljenja.

U prvome bi krugu Zemmour mogao osvojiti 17% glasova, 2% više od Le Pen, kandidatkinje iz istog dijela političkog spektra, a svo troje kandidata moralo bi se nadmetati za glasove desnog centra. U drugome bi krugu Macron, prema anketi, pobijedio Zemmoura s 55% glasova, dok bi do pobjede nad Le Pen došao lakše nego prošloga puta, sa 66% glasova.

Zemmour još nije javno objavio svoju kandidaturu, no ako je za vjerovati njegovim recentnim postupcima, ovaj desničarski politički komentator samo čeka pravi trenutak za ulazak u trku. Naime, ove je godine objavio knjigu "Francuska još nije izrekla svoju posljednju riječ" te je napustio svoje mjesto u talk-showu, vjerojatno upravo stoga što bi se ta pozicija kosila s izbornim pravilima.

Zemmour, koji u najnovijoj knjizi ističe sličnosti s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te se poput njega smatra političkim autsajderom, nije isključio kandidaturu.

- Zasad nisam kandidat. Kada poželim postati kandidat, reći ću da sam kandidat. Kada se odlučim za to, obavijestit ću vas. Zasad samo razmišljam o toj opciji. Neki ljudi me već mjesecima i godinama vide kao kandidata jer smatraju da su moje ideje dobre za Francusku - poručio je Zemmour.

Anketa ipak predviđa Macronovu pobjedu neovisno o tome koji će kandidat izboriti drugi krug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:45