SUKOB SE NASTAVLJA

Amerikanci uvjereni da se Rusi zbilja povlače iz Hersona: ‘Ne vršimo pritisak na Ukrajinu oko pregovora‘

Sullivan je kazao da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da započne diplomatske pregovore s Rusijom

Jake Sullivan

 Mandel Ngan/Afp

Sjedinjene Američke Države su primijetile neke naznake da bi ruske snage mogle planirati povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona, rekla je Bijela kuća u četvrtak.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da rusko povlačenje iz nekih dijelova Ukrajine ne znači da se rat bliži kraju.

Sullivan je kazao da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da započne diplomatske pregovore s Rusijom glede rata.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je u četvrtak rekao da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da povuče svoje vojnike iz južnog ukrajinskog grada Hersona i da će zima usporiti borbena djelovanja, što će objema stranama dati mogućnost da se reorganiziraju.

Reznikov je u intervjuu u Kijevu rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da su ruske snage još uvijek u samom gradu, u njegovoj okolici i na desnoj obali ogromne rijeke Dnjepar.

"Nije lako povući ove trupe iz Hersona u jednom ili dva dana. Najmanje (će biti potrebno) tjedan dana", kazao je Reznikov za Reuters, priznavši da je teško predvidjeti rusko djelovanje.

Ukrajinske snage već su ušle u vanjska predgrađa Hersona, tvrdi lokalni dužnosnik, dan nakon najavljenog povlačenja ruske vojske iz grada na jugu Ukrajine, prenosi dpa.

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim je objavio da je grad Čornobaivka već pod ukrajinskom kontrolom, no nije pružio daljnje pojedinosti.

"Nastavljamo šutjeti jer je sve ovo vojno pitanje", rekao je Kim.

Ukrajinsko zapovjedništvo je u međuvremenu poručilo da se ruska vojska tek polako povlačila kako bi pojačala svoje obrambene linije na drugoj obali rijeke Dnjepar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:31