UDAR NA MARINKA ČAVARU

Amerikanci uveli sankcije protiv bliskog suradnika Dragana Čovića, tvrde da podriva Dayton i ugrožava stabilnost regije

‘Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH‘

Marinko Čavara

 Isa Terli/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je sankcioniralo ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića te predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru jer su svojim potezima, kako se navodi, "ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski sporazum i demokratske procese ili institucije", piše Radio Slobodna Europa.

- Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine - izjavio je Brian E. Nelson, podtajnik za terorizam i prikupljanje informacija o sumnjivim financijskim poslovima u Ministarstvu financija SAD-a.

Šeranić dolazi iz SNSD-a, stranke Milorada Dodika, a Čavara iz HDZ-a BiH na čelu kojeg je Dragan Čović.

- Današnje mjere potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država inzistiranju na odgovornosti aktera na Zapadnom Balkanu, uključujući i onih dužnosnika koji podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i samim tim predstavljaju prijetnju miru, stabilnosti i prosperitetu njihovih zemalja - objavilo je Ministarstvo financija SAD-a.

Ovo je treća runda mjera koje potvrdio Ured za kontrolu stranke imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC).

Čavara je sankcioniran jer, kako piše Radio Slobodna Europa, od 2019. godine odbija predložiti suce s liste kandidata koje je radi popunjavanja praznih mjesta na Ustavnom sudu Federacije BiH dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

- Čavara blokira funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a koje je 2002. godine formirano u skladu s amandmanima na Ustav Federacije BiH od strane visokog predstavnika za BiH - stoji u obrazloženju sankcija.

Šeranić je pak sankcioniran jer, kako navode Amerikanci, promovira secesionističke aktivnosti Republike Srpske te jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske koji je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

image

Alen Šeranić

Miomir Jakovljevic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

- Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru Republike Srpske, što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva - stoji u obrazloženju sankcija.

Sva imovina Čavare i Šeranića i imovina na koju polažu pravo, a koja se nalazi u SAD-u ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a, mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u. OFAC državljanima SAD-a zabranjuje transakcije državljana SAD-a koji su u SAD-u a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su sankcionirani.

Ministarstvo financija SAD-a ranije je zbog promicanja secesije Republike Srpske sankcioniralo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:50