‘CINIČNO OBRAZLOŽENJE‘

Milanović o američkim sankcijama Čavari: ‘Bahato teroriziraju legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH‘

‘Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese, onda su to predstavnici Hrvata u BiH‘, kažu iz Ureda predsjednika RH

Zoran Milanović

 Goran Sebelic/Cropix

- Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH i zato mu Republika Hrvatska mora pružiti svu potrebnu zaštitu. A obrazloženje sankcija, uz tvrdnje da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer u podrivanju slova i duha Daytonskog sporazuma svoje prste je imala i još ima i američka diplomacija skupa s visokim predstavnicima za BiH. Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti - onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih - poručili su iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

Točnije, to je odgovor Ureda predsjednika na pitanja koja im je postavio Jutarnji list: Kako komentirate odluku Ministarstva financija SAD-a o sankcioniranju visokog dužnosnika HDZ-a BiH Marinka Čavare, kao i obrazloženje te odluke; te mislite li da će se na takozvanoj "crnoj listi" SAD-a nakon Čavare naći i lider HDZ-a BiH Dragan Čović?

Podsjetimo, Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je odluku o sankcioniranju ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića te predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare jer su, kako se tvrdi, "ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski sporazum i demokratske procese ili institucije".

SAD Čavari na teret stavlja da od 2019. godine, kao predsjednik Federacije BiH, nije imenovao suce po listi kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta. Imenovanje sudaca dužnost je predsjednika Federacije BiH.

- Čavara je blokirao funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH. Vijeće ima ključnu ulogu u ustavnom funkcioniranju Federacije BiH, a njegovo postojanje neophodno je za ispunjavanje demokratskih funkcija Federacije BiH. Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao taocem Vijeće radi ostvarenja svojih i političkih interesa svoje stranke - stoji, među ostalim, u obrazloženju sankcija uvedenih za visokog dužnosnika HDZ-a BiH Marinka Čavaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:32