UZBUNA ZBOG KINE

Alarm u Japanu: ‘Došli smo na povijesnu prekretnicu, ovo je prijelomni trenutak... Zavladala je logika grube sile‘

‘Invazija na Ukrajinu mora se okarakterizirati kao jasan neuspjeh kako druge zemlje ne bi pokušale silom promijeniti nečiji status quo‘

Zajednička patrola ruskih i kineskih aviona

 Photo by Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi tijekom svojega posjeta Washingtonu objavio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku napomenuvši kako "logika grube sile" počinje nadjačavati vladavinu prava u tom dijelu svijeta.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u svibnju detektirani u neposrednoj blizini Japana, Hayashi je upozorio kako sve jača vojna koordinacija između Kine i Rusije postaje veliki sigurnosni problem.

- Već sad smo na povijesnoj prekretnici. Ovo je prijeloman trenutak u kriznom razdoblju s kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku ‘logika grube sile‘ sve više dobiva na snazi ​​u odnosu na vladavinu prava, a strateška ravnoteža u regiji sve je veći izazov za Japan i SAD - rekao je u petak na panelu koji je organizirao američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi The Guardian.

Hayashi je dodao i kako jednostrani pokušaji da se silom promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju rastuću zabrinutost, a osvrnuo se i na sve veću napetost između Kine i Tajvana.

image

Yoshimasa Hayashi

TOM BRENNER/POOL/AFP

- Stabilnost u Tajvanskom tjesnacu od iznimne je važnosti. Zato je ključno održavati iskren dijalog na visokoj razini s Pekingom - izjavio je japanski šef diplomacije i naglasio kako je spomenuta suradnja također važna kad su u pitanju klimatske promjene te Sjeverna Koreja.

Hayashi se osvrnuo i na rusku invaziju u Ukrajini rekavši kako slični potezi nikad ne smiju biti dopušteni bilo gdje drugdje u svijetu.

- Bitno je da se takav potez okarakterizira kao jasan neuspjeh kako druge zemlje ne bi pokušale silom promijeniti nečiji status quo - upozorio je.

Hayashi je najavio kako vlada u Tokiju planira značajno povećati obrambeni proračun i ojačati obrambene sposobnosti u sljedećem petogodišnjem razdoblju. Rekao je i kako postoji "hitna potreba za jačanjem regionalnih sposobnosti odvraćanja i odgovora japansko-američkog saveza na moguće krize".

- Neophodno je zadržati sve opcije na stolu, uključujući i opciju ‘protuudara‘. Treba ojačati visokotehnološke obrambene sposobnosti - zaključio je i pozvao Kinu, koja ubrzano jača svoje nuklearne snage, da se pridruži svjetskim naporima za smanjenje nuklearnoga rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:42