ODLUČNIJI STAV

Amerikanci nakon mjeseci oklijevanja prelomili: ‘Naučit ćemo Ukrajince kako letjeti našim borbenim avionima‘

Ukrajinski piloti i dužnosnici mjesecima su molili SAD da im osigura zrakoplove američke proizvodnje F-15 i F-16 kao dio milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini

Arhivska fotografija

 Alliance Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Alliance Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je 100 milijuna dolara za obuku ukrajinskih pilota za korištenje američkih zrakoplova.

Zastupnici su ovog tjedna usvojili Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA), koji određuje proračun Ministarstva obrane za 2023. godinu, s 329 glasova ‘za‘ i 101 glasom ‘protiv‘.

U sklopu tog zakona usvojen je i amandman republikanca Adama Kinzingera oko obuke ukrajinskih pilota za upravljanje američkim borbenim avionima.

Ukrajinski piloti i dužnosnici mjesecima su molili SAD da im osigura zrakoplove američke proizvodnje F-15 i F-16 kao dio milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini.

Bidenova administracija je do sada te zahtjeve odbijala. Ukrajinski piloti navikli na stare MiG-ove 29 i Suhoje iz sovjetske ere nisu bili obučeni za korištenje američkih borbenih zrakoplova. Obuka bi mogla potrajati mjesecima. Amerikanci su odbili i omogućiti prijenos poljskih MiG-ova 29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj ranije ove godine koji bi onda bili dalje isporučeni Ukrajincima, dok bi Washington Poljake kompenzirao novijim zrakoplovima svoje proizvodnje.

Amerikanci su, naime, bili oprezni zbog straha da bi to dovelo do eskalacije jer bi Rusija, zbog činjenice da u Ukrajinu stižu MiG-ovi iz američke baze, mogla protumačiti to kao izravno uplitanje NATO-a. Osim toga, Amerikanci oklijevaju sa slanjem svoje najsofisticiranije opreme Kijevu jer su zabrinuti da bi ukrajinske vojne snage mogle koristiti američku opremu za izravne napada na ruski teritorij, za što već postoje opravdane sumnje da se dogodilo sa sustavom HIMARS:

Kinzinger je rekao da je u kontaktu s Kijevom i da se Ukrajincima može vjerovati da će opremu koristiti isključivo za samoobranu.

"Bili su jasni - i to su pokazali s oružjem koje imaju - ne pokušavaju započeti rat s Rusijom unutar Rusije. Oni samo žele braniti svoju domovinu", rekao je za Defense News Kinzinger.

SAD su spremne započeti s obukom ukrajinskih pilota u zračnoj bazi Columbus u Mississippiju, a možda i u Teksasu, otkrio je republikanac. Potrebno je oko tri mjeseca da se piloti obuče za upravljanje F-15 i F-16 na osnovnoj razini.

Usvajanje ovog amandmana tek je prvi korak do stvarnog početka obuke ukrajinskih pilota na američkim zrakoplovima. Naime, Zakon o nacionalnoj obrani sada mora proći glasanje u Senatu, koje je predviđeno za rujan. Nakon toga se oba doma Kongresa trebaju dogovoriti o zakonu u konferencijskom odboru. Ako Kinzingerov amandman bude usvojen, Sjedinjene Američke Države bi mogle početi trenirati ukrajinske pilote već sljedeće godine.

"Za mene nema sumnje da će, kada ovaj rat završi, Ukrajina morati biti opremljena zapadnom vojnom opremom. Više nema MiG-ova niti zaliha MiG-ova", uvjeren je Kinzinger.

Ukrajinske vlasti priopćile su u petak da su primile prvu isporuku sofisticiranog sustava višecijevnog bacača raketa, čime je obogaćen topnički arsenal dugog dometa koji je osigurao Zapad.

"Prvi MLRS M270 su stigli", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama. "Bez milosti prema neprijatelju", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:45