DRAMA U IRAKU

AL-QAIDA GAZI SVE PRED SOBOM Militanti grabe prema Bagdadu, Turska sprema vojnu intervenciju?

 AFP

BAGDAD - Nakon što su u utorak pregazili Mosul, drugi najveći grad u Iraku, militanti iz skupine ISIL, koja je povezana s al-Qaidom, u srijedu su preuzeli kontrolu nad Tikritom, rodnim gradom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, koji se nalazi tek 150 kilometara od Bagdada, javila je agencija AP.

Irački premijer Nouri al-Maliki od međunarodne je zajednice zatražio hitnu pomoć u borbi s militantima, od kojih su navodno mnogi proteklih tjedana u kolonama prešli iz Sirije, gdje su se borili protiv režima Bašara al-Asada. Najavio je i mogućnost proglašenja izvanrednog stanja, a Amerikanci su mu obećali poslati hitnu pomoć u naoružanju.

Iz Mosula se iračka vojska dala u bijeg, a na odlazak iz grada odlučilo se i oko pola milijuna njegovih stanovnika. Pripadnici ISIL-a su oslobodili čak 1.200 zatvorenika iz tamošnjeg zatvora i gradom vlada kaos.

New York Times izvještava da je u samom Bagdadu zavladao strah te da su građani, očekujući mogući napad, krenuli u masovnu kupovinu zaliha hrane.

Džihadisti oteli turskog konzula, drže 48 talaca u Mosulu

Džihadisti iz pokreta Islamske države Irak i Levant (ISIL) oteli su i zatočeništvu u zgradi turskoga konzulata u Mosulu drže 48 turskih državljana, među kojima su turski konzul i članovi specijalnih postrojbi, izvijestio je turski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Oteto je 48 turskih državljana, među kojima i konzul te članovi njegova tima, pripadnici specijalnih vojnih snaga i troje djece", rekao je neimenovani izvor, dodavši da su svi dobro.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu poslijepodne sazvao je hitan sastanak u kojemu sudjeluju zamjenik premijera Besi Atalay i šef tajne službe MIT Hakan Fidan.

Dužnosnik iračke policije koji je također želi ostati anoniman za AFP je rekao da je uspio uspostaviti kontakt s jednim od otmičara koji mu je potvrdio da su pripadnici ISIL-a ispitali konzula, njegove suradnike i tjelohranitelje te da će konzul biti "prebačen na drugo mjesto".

"Raspolažemo informacijama prema kojima su diplomati prebačeni u glavni stožer ISIL-a u Mosulu", rekao je neimenovani turski izvor.

Od utorka je u zatočeništvu pripadnika ISIL-a, koji su zauzeli Mosul, drugi po veličini irački grad, i 28 turskih vozača kamiona. Radikalna grupa istodobno djeluje u Iraku i Siriji s ciljem osnivanja islamskog emirata. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 04:37