TERORISTIČKI ŠPIJUN

DVOSTRUKI AGENT ‘Najponosniji sam što sam Hrvaticu stavio u al-Qa'idu’

Danac otkriva kako je unovačio Bjelovarčanku Irenu Horak da postane treća supruga al-Awlakija

U autobiografiji Mortena Storma “Moj život u al-Qa’idi” taj crvenokosi dvostruki agent rođen u Danskoj opisuje, među ostalim, i kako je unovačio Bjelovarčanku Irenu Horak da postane treća supruga zloglasnog američko-jemenskog imama Anwara al-Awlakija. Storm je godinama bio pripadnik radikalnih islamskih krugova u Europi nakon što je mladost proveo družeći se s kriminalcima i bikerskim bandama i upadajući u probleme sa zakonom.

Zahvala Stormu

Trenutno se boji za vlastiti život i život svoje djece nakon što se razotkrio javnosti djelomično ljutit jer mu Amerikanci nisu priznali zaslugu u lociranju i likvidaciji al-Awlakija. On je muškarac koji je vrbovao socijalnu radnicu iz Hrvatske koja je prešla na islam i sama izrazila želju da postane ženom, makar i trećom, velikog islamskog borca.

Plan da uređaj za praćenje podmetnut u njenu prtljagu iskoriste kako bi došli do Awlakija propao je jer je Amina zamoljena da ostavi sve stvari u glavnom gradu Saani prije odlaska u skrovište budućeg supruga. “Nije ono što sam očekivao”, napisao je Awlaki u poruci Stormu. “Još je bolja”.

U autobiografiji Storm navodi kako je uz pomoć američkih i britanskih donacija slao “pomoć braće” Awlakiju, sve kako bi stekao njegovo povjerenje. Danci su jednom prilikom donirali 50 šatora zloglasnom militantnom propovjedniku.

Opisao je i kako je bilo teško vrbovati europske “džihadiste” za konkretne akcije. Jedino je Hrvatica Amina bila spremna s riječi prijeći na djela. Awlaki joj je napisao kako mora biti spremna na težak život, stalna seljenja i razdoblja samoće. “Ako ti to odgovara, možeš posati moja supruga”, napisao joj je Awlaki. Storm tvrdi da se nakon tih upozorenja malo povukla.

Namješteno hapšenje

U knjizi Storm opisuje kako mu je MI5 pronalazio razne poslove u Velikoj Britaniji da bi mu dao paravan i zašitio ga od sumnji drugih islamskih radikala. Jednom je prilikom namješteno njegovo uhićenje na aerodromu u Londonu kako bi mu se ojačalo “kredibilitet”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 03:38