RUSKA PROPAGANDA

‘Ako Poljaci ne dođu, tko im je kriv, zbogom. Česi i Šveđani ne žele igrati? Pa to je sjajno, idemo u Katar bez borbe!‘

Sovjetski Sport je jednom od najboljih vratara svih vremena odgovorio poslanicom naslovljenom ‘Hašek, i ti također‘

Nogometni reprezentativci Rusije

 Alexander Vilf/Sputnik/AFP

Sovjetski Sport, najstariji sportski list u Rusiji koji izlazi gotovo 100 godina, u nedjeljnom je broju na osam stranica izmiješao izvještaje s tekstovima u kojima se obrušava na sportaše i dužnosnike koji su osudili agresiju na Ukrajinu.

U nogometnoj je rubrici tako objavljen razgovor s Andrejom Červičenkom, bivšim predsjednikom Spartaka, koji je bio uvjeren da će FIFA registrirati utakmicu polufinala play-offa u korist Rusije 3-0. "Ako Poljaci ne dođu, tko im je kriv, zbogom. Česi i Šveđani također ne žele igrati? Pa to je sjajno, idemo u Katar bez borbe. Nikoga nećemo uvjeravati da igra s nama, svatko ima svoje hirove", govori Červičenko.

Na zadnjoj je stranici osvanuo žestok napad na Dominika Hašeka (57), legendarnog češkog hokejaša koji je nakon 16 godina u NHL-u završio karijeru u moskovskom Spartaku.

image

Dominik Hašek

Boris Horvat/AFP

Hašek je na Twitteru napao Aleksa Ovečkina nazvavši ga licemjerom i kukavicom jer nije osudio Vladimira Putina te ustvrdio da NHL mora momentalno suspendirati ugovore s ruskim igračima. Uz opasku da će, ako to ne učini, liga biti "indirektno suodgovorna za mrtve u Ukrajini".

Sovjetski Sport je jednom od najboljih vratara svih vremena odgovorio poslanicom naslovljenom "Hašek, i ti također", koju potpisuje redakcija, a započinje tvrdnjom da se "veliki vratar pretvara u običnog nacista i fašista".

"U njegovim očima, naši dečki koji igraju u NHL-u su vjerojatno također krivi za današnju situaciju. Iako im je teško pronaći drugi krimen osim toga što su Rusi. Na što drugo cilja Hašek, ako nije njihova nacionalnost? To su igrači koji su svojim vještinama podarili Amerikancima puno emocija, voljeni su i cijenjenidomini i svi žele mir, ali ljudi poput Hašeka im žele oduzeti normalni život samo zato što pripadaju određenoj zemlji", pišu.

Dodaju da je "jednom davno ovaj narod spasio Hašeka i njegove ljude od nacističke Njemačke" te da su "milijuni Rusa položili svoj život za to".

"A sve zato da bi Dominik mogao igrati hokej u miru. I postati to što je postao. Izvanredan vratar koji se izdigao iz hokejskih temelja koji su nastali za vrijeme socijalističke Čehoslovačke. Zaradio je milijune u NHL-u, a kao veteran je dobio dobar ugovor u Spartaku za koji je, usput rečeno, igrao prosječno. I ruski narod ga nije uvrijedio ni na koji način. A sada nas mrzi, bez ikakvog razloga."

Za kraj je Sport predložio svojim čitateljima da s Hašekom ne ulaze u rasprave na društvenim mrežama i da mu ne pokušavaju ništa dokazati.

"Ako osoba u toj dobi ne razumije da političari i narod nisu uvijek jedno te isto, onda to nikad ni neće razumjeti", zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:03