ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp
TEŠKE SANKCIJE

Pala je povijesna odluka! Uefa i Fifa složne - Rusija i njezini klubovi suspendirani iz svih natjecanja

‘Nogomet je ovdje potpuno ujedinjen i pun solidarnosti sa svim pogođenim ljudima u Ukrajini‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. veljača 2022. 18:47

FIFA i UEFA u ponedjeljak su suspendirale sve ruske klubove i reprezentacije ih svojih natjecanja. Po trenutačnoj situaciji nacionalna vrsta izbornika Valerija Karpina neće moći igrati protiv Poljske u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i neće vidjeti Katar, a Spartak iz Moskve će ostati bez mogućnosti da se sučeli RB Leipzigu u osmini finala Europske lige sljedeći tjedan (10. ožujka). To će vrijediti ne dođe li do hitne promjene političke i sigurnosne situacije.

Naime, FIFA i UEFA navele su kako te mjere ostaju na snazi do daljnjega, što znači da nisu još službeno izbacile ni Rusiju iz kvalifikacija za SP, niti Spartak, ali će biti tako ako do termina kad se trebaju igrati njihovi susret ne bude promjena. Za Spartak je to zapravo sigurno jer malo je vremena.

U zajedničkom priopćenju FIFA i UEFA su objavile:

"Nakon prvobitnih odluka koje su usvojili Vijeće FIFA-e i Izvršni odbor UEFA-e, a koje su predviđale donošenje dodatnih mjera, FIFA i UEFA su zajedno odlučile da se svim ruskim momčadima, bilo nacionalnim reprezentacija ili klubovima, suspendira sudjelovanja u svim natjecanjima do daljnjega".

U zaključku su dodali:

"Nogomet je ovdje potpuno ujedinjen i pun solidarnosti sa svim pogođenim ljudima u Ukrajini. Oba predsjednika se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi nogomet ponovno mogao biti vektor zajedništva i mira među ljudima", potpisali su Gianni Infantino, prvi čovjek FIFA-e i Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Ako bi suspenzija potrajala i mlade ruske reprezentacije, kao i žene ostat će prava sudjelovanja u kvalifikacijama.

FIFA i UEFA su stjerane u kut da donesu ključne odluke jer podvrgnute su žestokim kritikama, FIFA i odbijanjem prihvaćanja njezinog stava koji je objavljen u nedjelju, a po kojem bi ruska nogometna reprezentacija smjela igrati dodatne kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali pod imenom Nogometni savez Rusije, bez zastave i himne države te na neutralnom terenu. Oglasile su se Poljska, koja bi trebala biti suparnik Rusima 24. ožujka, te Švedska i Češka, kao potencijalni protivnici na zadnjoj stepenici puta prema Svjetskom prvenstvu, s jasnim stavom da s Rusijom neće igrati. Da to ne dolazi u obzir.

U ponedjeljak je MOO pozvao sve sportske organizacije da svim ruskim, ali i bjeloruskim sportašima i ekipama zabrani nastup u međunarodnim natjecanjima, ali FIFA i UEFA zaustavile su se samo na ruskima. Zbog kalkuliranja oko donošenja drastičnih mjera mnogi su FIFA-u proglasili apsolutnom sramotom.

UEFA se našla u nepovoljnoj poziciji zato što je Gazprom glavni sponzor Lige prvaka i daje joj veliki novac. Kako sada nitko ne zna dokad će ta suspenzija trajati, rano je govoriti o sljedećoj sezoni, no kad bi i tada ruski klubovi bili izbačeni iz UEFA-onih natjecanja, Hrvatskoj bi se otvorila šansa da pobjednik Kupa ide u kvalifikacije za Europsku ligu, a ne Konferencijsku ligu. Ili drugi u prvenstvu, ukoliko bi isti klub osvojio HNL i Kup.

Linker
19. travanj 2024 23:57