QATARGATE

Europarlamentarki Katar plaćao čak i hotelski smještaj: ‘Bilo je teško gledati što im je sve dopušteno!‘

Za neprijavljivanje plaćenih troškova Arena krivi svoju tajnicu i pravda se tehničkim propustom

Maria Arena

 Seyllou/Afp

Maria Arena, zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica njegova Odbora za ljudska prava, novo je ime koje se vezuje uz aferu Qatargate. Protiv Marije Arene, Belgijanke iz redova europskih socijalista, nije otvorena istraga zbog mita i korupcije kao u slučaju četiriju zastupnika EP-a, a nitko ne govori ni da bi se takvo što moglo dogoditi. Međutim, Arena je uvučena u skandal jer se otkrilo da nije prijavila plaćeni put u Dohu kao što nalažu europska pravila, otkriva portal Politico.

Katarska vlada Areni je platila hotelski smještaj i avionsku kartu kada je kao govornica u svibnju prošle godine stigla u Dohu na radionicu o ljudskim pravima u organizaciji katarskog Povjerenstva za ljudska prava.

Za neprijavljivanje plaćenih troškova Arena, koja je u međuvremenu zbog afere podnijela ostavku na funkciju predsjednice Odbora Europskog parlamenta za ljudska prava, krivi svoju tajnicu i pravda se tehničkim propustom, a u teoriji bi za to mogla biti kažnjena s 10.000 eura i zabranom predstavljanja europskih tijela. Međutim, posljedice bi mogle biti puno ozbiljnije za Odbor na čijem je čelu i za povjerenje u institucije Europske unije, među čijim je temeljnim vrednotama upravo zaštita ljudskih prava.

Naime, Odbor za ljudska prava Europskog parlamenta, u Bruxellesu poznatiji pod kraticom DROI, pokazao se kao mjesto prema kojem vode svi putevi kada je riječ o istrazi katarskog korumpiranja europskih dužnosnika. Portal piše kako je njihova novinarska istraga pokazala koliko je Katar bio umrežen upravo s tim odborom. Prema Politicu, Katar je s bivšim šefom Odbora imao "specijalni sporazum", glavni osumnjičenici u aferi Qatargate iza scene su radili za to tijelo, a pod upitnikom je i nepristranost sjednica te zaključci Odbora.

Troje od sadašnjih četvero osumnjičenika za primanje katarskog mita bili su blisko povezani s Odborom. Optuženi Pier Antonio Panzeri bio je šef Odbora, optuženi Francesco Giorgi radio je za jednog aktualnog člana, optužena Eva Kaili Giorgijeva je partnerica, a optuženi Niccolo Figa-Talamanca također je blisko povezan s Odborom. Andrea Cozzolino, talijanski zastupnik u EP-u i član Odbora, koji je i šef delegacije za odnose sa zemljama Magreba, mogao bi im se uskoro pridružiti nakon što su belgijske vlasti zatražile da mu se skine imunitet. Cozzolino je izjavio da prihvaća skidanje imuniteta kako bi mogao "očistiti svoje ime".

Laštenje imidža

Odbor za ljudska prava nije zakonodavno tijelo, ali igra važnu ulogu i utjecajan je kada je riječ o postavljanju pitanja o kojima se vode javne rasprave, podsjeća Politico. Članovi Odbora važni su kao zastupnici koji se bave stanjem ljudskih prava u zemljama izvan europskog bloka. Upravo ih to čini idealnom metom za lobiste. Pitanje koje se postavlja jest je li Odbor postao svojevrsno zombijsko tijelo unutar Unije, u koje su se infiltrirale strane države i koristile ga kako bi laštile vlastiti imidž u pogledu stanja ljudskih prava, piše Politico.

Hannah Neumann, njemačka potpredsjednica Odbora iz redova Zelenih, Politicu je rekla da joj je bilo neugodno gledati svjedoke koji bez ikakva ograničavanja napadaju Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate koji su politički rivali Dohe.

"Ponekad mi je bilo teško gledati što je Kataru sve dopušteno", komentirala je Neumann. "Katarski rivali bili su pod baražnom vatrom nevladinih udruga čije je financiranje bilo netransparentno, a nije im dana prilika da se brane", rekla je Neumann te dodala da "svi oni, dakako, imaju problema s ljudskim pravima", ali je u Odboru "bilo neravnoteže".

Jedan je sastanak bio naročito problematičan, kaže Neumann. Održan je 10. svibnja, a tada je Arena dala riječ Nicoli Giovanniniju, šefu malog NGO-a Droit au Droit, za koji nije posve jasno tko ga financira, ali je zato njegov izvještaj na 237 stranica na meti imao isključivo Rijad i UAE. U izvještaju se, među ostalim, navodilo da UAE koristi sumnjive taktike za lobiranje u Bruxellesu.

Manje je važno što je Giovannini na tom sastanku rekao, naglašava Politico te se ograđuje da nema indikacija da je Giovannini napravio išta protuzakonito. Ipak, Giovannini je u isto vrijeme radio u još jednoj udruzi - No Peace Without Justice, većoj i povezanoj s katarskom vladom. Ta je organizacija trenutno pod belgijskom istragom, navode. Samo dva dana prije Maria Arena, koja mu je dala riječ da predstavi izvješće, bila je u Dohi na radionici o ljudskim pravima.

Giovanninijev šef u udruzi No Peace Without Justice bio je Niccolo Figa-Talamanca, jedan od četvero iz Qatargatea. Figa-Talamanca iza scene je pomagao u organizaciji iste sjednice, piše Politico. Dva e-maila koja je Politico vidio ukazuju na to da je bio neslužbena veza između govornika i Odbora. Odvjetnik Figa-Talamance izjavio je da zastupnikov angažman po tom pitanju nije bio ništa specijalno i da je riječ o aktivizmu nužnom za dobro funkcioniranje institucija.

Zanimljivo je da je istog dana Maria Arena pozvala predsjednika nevladine organizacije Fight Impunity, na čijem je čelu optuženi Antonio Panzeri, da Odboru predstavi svoje godišnje izvješće. I Fight Impunity i No Peace Without Justice registrirani su na istoj luksuznoj adresi u Bruxellesu, piše Politico. Panzeri je, podsjeća također Politico, Arenin prethodnik na mjestu čelnika Odbora.

Korupcijska hobotnica

Posebna veza s Katarom nije počela prošle godine. Prije četiri godine u Dohu su otputovali Panzeri i Francesco Giorgi, jedan od optuženih, i tamo su, prema navodima osobe koja je tada radila za Odbor, dogovorili poseban aranžman s katarskim tijelom za ljudska prava. "Moglo bi se reći da smo postigli bilateralni sporazum na obostranu korist", izjavio je tada Panzeri, prema navodima u arapskim medijima. Maria Arena za Politico je potvrdila postojanje dogovora, ali je izjavila da je bila riječ o "dealu" između Panzerija i Katara koji ona, kada je preuzela Odbor, nije obnovila.

Politico ne kaže da je Panzarijev sporazum s Katarcima na bilo koji način protuzakonit, ali se, navodi, u četiri godine otada Ali bin Samih Al Marri, šef katarskog tijela za ljudska prava, tri puta pojavio u svojstvu govornika u Bruxellesu. Al Marri, koji je u međuvremenu postao ministar rada, posljednji se put pojavio pred Odborom u studenom, prije početka Svjetskog prvenstva u nogometu. Rekao je tada da su brojke o poginulim radnicima migrantima u Kataru medijska kampanja za ocrnjivanje Katara.

Maria Arena odbacuje ocjene Politica da je bila blaga kad se u Odboru raspravljalo o Kataru. Još jedna osoba koja postavlja pitanja o Mariji Areni jest Manfred Weber, šef Europske pučke stranke. "Jednostavno je previše neodgovorenih pitanja o tome koliko su socijalisti uključeni u ovu korupcijsku hobotnicu. Arena bi i službeno trebala biti suspendirana s položaja šefa Odbora", rekao je Weber Politicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:30