REJTING STRANKE U PADU

STRANKA BEZ BUDUĆNOSTI? HNS-u su preostale još samo dvije opcije - marginalizacija ili potpuni nestanak!

Zagreb, 191013.Hotel Hilton.Vukovarska.Press konferencija HNS-a liberalnih demokrata koja se odrzala uoci sjednice sredisnjeg odbora HNS-a. Sudionici su govorili o aktualnim pitanjima u politici. Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke, u skorim će pregovorima sa Zoranom Milanovićem oko izbornih listi Kukuriku koalicije, možda, i ovaj put iskamčiti više budućih saborskih mandata nego što bi HNS-u pripalo na temelju realne snage, ali pola godine prije parlamentarnih izbora definitivno se vidi da je budućnost mlađeg partnera u koalicijskoj Vladi zabrinjavajuće upitna.

U posljednjoj godini madata Milanovićeve Vlade HNS-ovo vodstvo mora birati između dvije, podjednako loše solucije: političke marginalizacije ili nestanka. Prva varijanta je moguća u slučaju pobjede Kukuriku koalicije na izborima, premda će i u tom slučaju utjecaj HNS-a biti bitno reduciran. A poraz bi stranku Vesne Pusić smjestio tamo gdje se nalaze HSLS ili HSS, u prošlosti također utjecajne stranke. HSLS i Dražen Budiša bili su glavni partneri Ivice Račana, a HSS u Vladi Ive Sanadera, dok 2015. i jedni i drugi ovise o dobroj volji, odnosno što će im dati Tomislav Karamarko.

Nezahvalna uloga

Kontinuirana erozija Hrvatske narodne stranke izaziva svojevrsnu rezignaciju u vladajućoj koaliciji. Jer svi s kojima smo posljednjih dana razgovarali svjesni su da bi SDP puno izgubio ako se Vesna Pusić ne uspije dogovoriti s Milanovićem, ali istovremeno nitko ne može reći što i koliko ovako slab HNS donosi. Možda još uvijek ponešto na sjeverozapadu zemlje, no ondje nije sigurno da će ambiciozni međimurski župan Matija Posavec i njegova ekipa uopće ostati u stranci.

“Nema sumnje da smo se našli u jako teškoj poziciji, što je djelomično posljedica vrlo nezahvalne uloge manjeg koalicijskog partnera u Vladi, ali ima u svemu i naših propusta. Djelomično je to loš public relations jer gotovo svi naši prijedlozi su se odbijali kao od zida, no očito ima još toga. Možda nismo trebali onako ustrajno braniti Ratka Čačića nakon što je skrivio prometnu nesreću u Mađarskoj ili ova posljednja situacija s Andreom Zlatar Violić, koja je uzimala novac za fiktivna putovanja, a stalno smo je hvalili kao odličnu ministricu kulture. Ispada kako smo nepotistička stranka, makar se u globalu ne razlikujemo od ostalih stranaka, s iznimkom HDZ-a koji je kriminalna organizacija, samo što to njihove birače ne uzbuđuje. Sve zajedno i tu smo gdje smo”, pojašnjava saborski zastupnik HNS-a uz obavezu da ne navedemo njegovo ime.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi za HNS glasalo samo 2,1 posto birača, odnosno nevjerojatnih dvanaest puta manje nego za Socijaldemokratsku partiju koja dobiva 25 posto. I to je kapital s kojim će Vesna Pusić ući u pregovore s Milanovićem oko sastavljanja izbornih lista.

Ne iznenađuje kada u ovakvim okolnostima jedan SDP-ov ministar pomalo podcjenjivački najavljuje kako je “HNS-u jedina šansa za opstanak nastavak Kukuriku koalicije jer će u tom slučaju dobiti pet, eventualno šest saborskih madata, i to ako, recimo, naša lista osvoji oko 55 zastupničkih mandata u sljedećem sazivu parlamenta”. Na posljednjim izborima u Sabor je ušlo 14 zastupnika/ca iz HNS-a, što je i 2011. bilo više nego što je realna snaga stranke, međutim, dileme je presjekao Milanović koji je konstatirao da će “HNS dobiti malo više nego što im pripada, ali ne onoliko koliko bi možda željeli”.

Samo što je prije četiri godine odnos SDP - HNS iznosio otprilike 5 naprema 1, a danas su socijaldemokrati jači dvanaest puta. Odnosno, toliko je HNS slabiji.

Što ako pobjedimo?

“Najvažnije je pitanje ima li naša koalicija snage pobijediti HDZ, a zatim i što ćemo raditi ako pobijedimo. Tek iza toga otvara se pitanje koliko izglednih zastupničkih mjesta trebamo tražiti u pregovorima. Rekao bih da je to od osam pa najviše deset”, razmišljanje je člana Predsjedništva HNS-a.

Agonija traje pune tri godine, ali u posljednje vrijeme Hrvatska narodna stranka još od 2012. prolazi kroz najdublju krizu još tamo od prve polovice devedesetih, kada je bila na rubu nestanka.

Radi usporedbe u kolovozu 2011. HNS je imao podršku 7,1 posto birača i bio uvjerljivo treća politička stranka u zemlji. Uostalom, na temelju takvog rejtinga Čačić je dogovorio odličan status za svoju ekipu na listama Kukuriku koalicije, tako da je HNS dobio 4 ministra i 14 zastupnika u parlamentu. No, to je posve nerealno kada se pogleda sadašnja situacija u kojoj se nalazi Hrvatska narodna stranka.

Pad rejtinga počeo je u ožujku 2012. (samo tri mjeseca nakon što je formirana Vlada Zorana Milanovića), kada su istraživanja pokazivala da HNS podržava tek 3,9 posto birača. Već u svibnju iste godine HNS je pao na 2,4 posto, da bi se toga rujna spustio na 1,8 posto.

Čačićev igrač

U međuvremenu je Čačić izbačen iz stranke, ali suštinski se status HNS-a nije promijenio.

Prema posljednjim anketama, rejting Hrvatske narodne stranke iznosi 2,1 posto i jedina šansa političkog opstanka je u koaliciji sa SDP-om. Uostalom, kakvi su rezultati samostalnog izbornog nastupa već se vidjelo.

Na izborima 2007. HNS je izišao samostalno i unatoč medijski aktivnoj kampanji “Čačića za premijera”, osvojeno je tek pet zastupničkih mandata, a stranka nije prešla prag u šest od deset izbornih jedinica. Od tada se nije promijenilo ništa - to je stranka Varaždina i Međimurja, uz još ponešto podrške u Zagrebu, Dubrovniku i nekoliko manjih sredina.

Samo što u Međimurju vlada župan Matija Posavec, koji je de facto igrač Radimira Čačića.

“On je Čačićev čovjek, a u ovom trenutku drži nož pod grlom vlastite stranke”, ocjenjuje član Predsjedništva SDP-a uz obrazloženje: “Ako bi Posavec sa svojim ljudima odlučio prikloniti se Čačiću, od HNS-a više ne bi ostalo gotovo ništa”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:18