HNS-OV PREDRAG ŠTROMAR

Najbolji sam župan i kandidirat ću se za predsjednika HNS-a. Svejedno nam je kako ćemo izaći na izbore: s Kukuriku koalicijom, sami ili s drugim manjim strankama. S Josipovićem nećemo

 Tomislav Krišto/CROPIX

Predrag Štromar (46) uvjerava da se ne voli producirati po novinama. “Nisam vam ja baš za to, ali morat ću se naviknuti”, kaže pa sjedne na bijelu, kožnatu garnituru postavljenu u sjedištu HNS- a zagrebačkoj Ulici kneza Mislava. Odjeven je u crno odijelo, ali u razgovoru vrlo ležeran, s naglaskom varaždinskog kraja u kojem je na čelu županije već šest godina. U Zagreb je stigao kako bi novinarima Nedjeljnog otkrio neke svoje političke planove.

Puno se spekulira o izborima, ide li HNS na izbore u koaliciji ili samostalno?

- Nismo još donijeli odluku na tijelima stranke, sve opcije su otvorene, pa i to da idemo samostalno. Naši glavni partneri su IDS i HSU, ali razgovaramo i sa SDP-om da idemo u velikoj koaliciji kao i zadnji put. Osobno mislim da, ukoliko suradnju sa SDP-om upišemo u nekakav ugovor, onda trebamo na izbore ići u velikoj koaliciji. No, moramo odrediti osnove programa, projekte i zadatke, definirati rokove i taj nam ugovor mora biti temelj koalicije. A ako se nešto iz njega ne ispuni, ne bi nam trebalo biti strano niti izaći iz koalicije usred mandata.

Vaš kolega, međimurski župan Matija Posavec, zalaže se da HNS napusti koaliciju i da se izbori u stranci dogode prije parlamentarnih. Što vi mislite o tome?

- Prije kraja mandata ne treba napuštati koaliciju, moramo biti odgovorni. A što se tiče načina izlaska na izbore, moram ponoviti da smo kao stranka spremni na sve tri opcije: samostalni izlazak, izlazak u koaliciji u sadašnjem sastavu, ali i za opciju koja bi uključila i neke druge manje stranke. Razgovarali smo i o opciji izlaska na izbore s Ivom Josipovićem. No, kako sada stvari stoje, čini se da do toga vjerojatno neće doći.

Zašto, mislite da Josipović nema političku budućnost?

- Osobno mi je žao što je izgubio na izborima za predsjednika. Mogu reći i da mi je žao što je odgađao odluku o svojoj političkoj budućnosti. Jer u politici treba prepoznati pravi trenutak. Bojim se da ga je gospodin Josipović promašio. A to je velika šteta jer značajan dio hrvatskih građana želi jednu stabilnu, građansku, uljudnu političku opciju.

Vesna Pusić se povlači s mjesta čelnice stranke, tko je po vama najizgledniji kandidat za predsjednika?

- Ne mogu govoriti u ime drugih, ali što se mene tiče bit ću kandidat za predsjednika stranke. Županijska organizacija će me sigurno kandidirati, o tome smo već preliminarno razgovarali. I spreman sam preuzeti odgovornost za vođenje HNS-a.

Zašto mislite da ste vi dobar odabir za čelnika HNS-a?

- Zato što imam bogato iskustvo, vodim županiju već u drugom mandatu, vodim i najveću stranačku organizaciju u zemlji. To su sve dobri argumenti koji mi idu u prilog. Vesna Pusić je započela tranziciju stranke, otvorila prostor mladim i novim ljudima, kao i onima koji dosad nisu dobili pravu priliku, da isplivaju na površinu. Ti ljudi su budućnost naše stranke. Želim stati na čelo novom i uspješnom timu koji je pobijedio i nedavno u lokalnim izborima u Dubrovniku, ali i mjesnim izborima u Rijeci gdje je naša lista dobila 15 posto glasova.

Ne bojite se da niste dovoljno prepoznatljivi na nacionalnoj razini?

- Ja sam župan jedne od najuspješnijih županija, kako po ekonomskim pokazateljima tako i prema transparentnosti rada. Naravno, prepoznatljiv sam i u stranci u kojoj se znaju naši uspjesi koje smo kao dobar tim postigli u županiji.

I župan Posavec je nešto nagovještao da razmišlja o kandidaturi. Bojite li se njega kao protukandidata?

- HNS u Međimurju ima dobro organizaciju i izborni rezultat iza sebe. Matija je prepoznatljiv kao mladi HNS-ovac s dobrim projektima koje provodi u djelo. Uvjeren sam da će biti u mom najužem timu, kao što i sada vrlo usko surađujemo.

Kako ćete se, ako postanete šef HNS-a, boriti protiv percepcije stranke da je to jedna parazitsko-uhljebska organizacija?

- Žao mi je što mislite da je percepcija stranke takva. Prava je slika na terenu, u našim općinama, gradovima i županijama i te su jedinice među najuspješnijima po gotovo svim kriterijima.

Ipak, na nacionalnoj razini vas se doživljava kako stranku koja politički kadrovira. U HEP-u, u Janafu, u HANDA-i...

- Bilo bi dobro pogledati poslovne rezultate koje su ostvarila poduzeća koja vode kolege iz naše stranke. I usporediti ih s rezultatima iz nekih prijašnjih vremena. Zalažem se za jasne kriterije odabira menadžmenta javnih poduzeća, u kojima moraju na prvom mjestu biti njihove kvalifikacije, stručnost, znanje i sposobnost, kao i rezultati koje postižu.

A što se tiče rejtinga od 1,8 posto, kako ćete ga popraviti?

- Pravi rejting najbolje pokazuju rezultati na lokalnim izborima. Prije mjesec dana to smo vidjeli u Dubrovniku i Sv. Ivanu Zelini, prije četiri mjeseca u Rijeci na mjesnim izborima, a prije manje od dvije godine u mnogim općinama i gradovima za koje smo dobili povjerenje birača.

To je u redu, ali govorimo o nacionalnoj razini. Postoji sumnja biste li izvan koalicije ušli u parlament.

- HNS se ne plaši samostalnog izlaska na izbore. Takav naš stav proizlazi iz dobre organizacije i dobro posložene stranačke infrastrukture.

Vladi, čiji ste dio, spočitavaju odustajanje od reformi. Evo, sad je odustala čak i od registarskih tablica. Zašto se tako bojite HDZ-a i posustajete pod tim pritiskom?

- Velike poteze treba povlačiti odmah po preuzimanju vlasti. Međutim, stanje zemlje u kojemu smo preuzeli odgovornost za upravljanje s jedne strane, ali i nedovoljna pripremljenost za sve izazove s druge strane, imali su negativne učinke.

Ma dajte, pa imali ste osam godina da se pripremite.

- Istina, ali je sustav koji smo preuzeli bio u vrlo lošem stanju. Kako bi se mogle napraviti reforme, prvo treba riješiti problem javne uprave, a tu pak složni moraju biti svi. Znači, ne samo vrh piramide nego i svi činovnici koji joj pripadaju. Ovaj mandat je očito bio samo priprema za reforme.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:18