DVODNEVNI SPEKTAKL U ROVINJU

RED BULL AIR RACE Što je to, zašto su svi poludjeli i koliko je novca u igri?

Zbog Red Bull Air Racea u gradić sa samo nešto više od 14.000 stanovnika ovaj će vikend doći između 60 i 80 tisuća posjetitelja, a to je otprilike kao da se tamo na dva dana preseli cijela Pula
 Goran Sebelić/CROPIX

Okupacija Rovinja u desetak slika: parkirališta Valdibora, Boksiti, Concetta i željeznička postaja već danima su zatvoreni, a oni koji imaju pretplatu jer žive unutar pješačke zone automobile su morali preseliti ispred nogometnog igrališta. Od centra grada tamo je, pak, organiziran prijevoz kombijem, prema privremenoj satnici, poput mini autobusne linije. Dostava za trgovine, kafiće i restorane u staroj rovinjskoj jezgri obavlja se samo od 5 do 9 ujutro, promet za taksiste i servisere je zabranjen, a dopušten je prolazak jedino interventnim vozilima. U izolaciji je i bolnica “Dr. Martin Horvat”. Cijelo je područje bolnice rezervirano za interventne i sanitetske službe, a zatvoreno za sva ostala vozila, ali i pješake.

Rt Muccia zatvoren je za sva plovila, uključujući i ona koja su tamo na vezu, a do te destinacije probiti se smiju samo interventna vozila, plovila i helikopteri. Barke i brodice ne smiju ploviti na cijelom potezu od Montea do otoka Figarola Velika te sve do rta Muccia. Za one koji plove izvan te zone brzina je limitirana, a najavljene su sankcije za prekršitelje, posebice u slučaju ulaska u zonu zabranjene plovidbe. Mogućnost ulaska i prometovanja gradom ograničava se. Prema najudaljenijim parkinzima voze besplatni autobusi.

Kao da je srce sezone

U nedjelju je Cvjetnica za koju je najavljen poseban režim, jer se i crkva Svete Eufemije našla u izolaciji. Za vjernike je organiziran prijevoz iz različitih dijelova grada, od 9.30, prije mise, a po Rovinju se dijele karte autobusnih postaja s ucrtanim rutama, zajedno s kartama privremenih regulacija prometa koje se mogu naći i na netu, na stranicama Turističke zajednice. Na sve se mislilo i ništa nije prepušteno slučaju. Po gradu su raspoređeni volonteri, njih 150, uglavnom mladi članovi rovinjskih sportskih klubova, susretljivi pomagači za zbunjene vozače i izgubljene šetače.

Nakon zimske hibernacije, istarski gradić probudio se uz prasak. Rovinježi su privremeno obustavili dnevne rutine jer sve to, ako se mora koristiti automobil, zahtijeva logistički napor. S druge strane, već desetak dana svi kafići, restorani, suvenirnice i prodavaonice bižuterije rade kao da je srce sezone.

Horde novinara

Grad je danima pod opsadom tehničkih ekipa Red Bulla, barem 500-injak ljudi, koji naokolo jurcaju, pričaju na walkie talkie, nose opremu, vidaju i montiraju, pripremaju tribine, ograde oko njih, zvučnike i video wallove, stazu, prepreke i ostale detalje za nešto što se zove Red Bull Air Race 2014., svjetsko prvenstvo pilota malih aviona jednosjeda. Piloti, slično kao u slalomu, što brže moraju svladati prepreke (25 metara visoke tornjeve, odnosno “zračna vrata”) postavljene na moru, u rovinjskom slučaju u uvali Valdibora, utrkujući se sa štopericom. Stigla su zbog toga u Rovinj 22 kontejnera opreme, 10-ak šlepera, pripremljen je aerodrom, avioni su u hangarima ili u zraku, gdje isprobavaju “igralište”, a za gledatelje je na obali postavljena tribina koja zauzima cijelu rivu. Stigle su i horde novinara, fotografa i snimatelja iz svih dijelova svijeta. U gradiću sa samo nešto više od 14 tisuća stanovnika (a u tu je brojku uključeno i Rovinjsko selo) ovaj se vikend, zato što je domaćin, očekuje između 60 i 80 tisuća posjetitelja, a to je kao da se tamo na dva dana preseli cijela Pula.

Kako nam je rekla Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice, maksimalan broj turista koji se u Rovinju nađu u srcu sezone je 40.000, ali oni nisu svi na istom mjestu u isto vrijeme. Dakle, za vikend slijedi apsolutni rekord - Red Bull Air Race je, tvrdi O. Sapač, događaj godine, i to ne samo u Rovinju, već i šire. Sama činjenica da se ovaj spektakl direktno televizijski prenosi u 85 zemalja te da će kadrove iz Rovinja vidjeti, procjenjuje se, oko pola milijarde gledatelja reklama je koju je nemoguće kupiti.

Rovinježi se ne bune na restrikcije, dapače, s entuzijazmom su dočekali svjetsko prvenstvo. U petak su, dok su trajali treninzi, pohrlili na rivu, njih nekoliko stotina, mame i tate s djecom, nonice kojima nije smetalo podnevno sunce. Avioni u zraku izvode predstavu, po moru kruže gumenjaci s roniocima, decibelaža je maksimalna.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:22