VARAŽDINSKA HOBOTNICA

PAD IVANA ČEHOKA Pogled u svijet posrnulog bivšeg moćnika: Bio je u vrhu politike, a sada, drugi put u godinu i pol dana, sjedi u zatvoru

Ivan Čehok , bivši varaždinski gradonačelnik, protiv kojeg se nižu optužnice i istrage za korupciju, izvrsno se razumije u etiku. Taj političar s doktoratom iz filozofije, nakon dviju potvrđenih optužnica za korupciju i treće istrage koju je USKOK protiv njega pokrenuo prošlog mjeseca, još uvijek generacije hrvatskih gimnazijalaca poučava etici.

Ivan Čehok autor je čak triju udžbenika za etiku: za prvi, treći i četvrti razred gimnazije. Sva tri njegova udžbenika, za prvi razred iz 2007., za treći iz 2003. godine i četvrti izdan 2009. nalaze se na popisu obaveznih srednjoškolskih udžbenika Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dok je hrvatski javni prostor tjednima zagušen žučnom raspravom o tome treba li sa školske katedre mladima preporučivati kondom ili ne, nikoga ne uznemirava što su gimnazijalci o etici prisiljeni učiti iz udžbenika čiji je autor zbog upletenosti u korupciju drugi put u godinu i pol dana zaglavio u istražnom zatvoru. Nikome nije palo na pamet gimnazijalce o čijem se zdravom i moralnom odrastanju Crkva i Vlada toliko glože, upitati o čemu razmišljaju dok autora svog udžbenika iz etike gledaju na TV ekranu kako s najlonskom vrećicom izlazi iz istražnog zatvora, ili dok ih njegovo lice motri s novinskih naslovnica koje vrište o još jednoj uskočkoj istrazi pokrenutoj protiv njega.

Zanimalo nas je što o Čehokovoj ulozi u etičkom odgoju mladih misli ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović .

Pisani odgovor dobiven iz Jovanovićeva ureda prenosimo u cijelosti: “Stručno povjerenstvo za vrednovanje udžbenika etike za gimnazije i strukovne škole utvrdilo je da šest udžbenika, među kojima su tri čiji je autor Ivan Čehok, nije usklađeno s nastavnim planom i programom etike pa je u tijeku njihovo brisanje s popisa udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava i povlačenje iz uporabe. Dakle, udžbenici etike Ivana Čehoka neće više biti u školama, prvenstveno iz razloga što nisu usklađeni s programom, ali se njegovo ponašanje kao gradonačelnika i saborskog zastupnika, zlopotreba položaja i ovlasti, licemjerje i dvostruki kriteriji mogu sjajno koristiti kao školski primjeri za analizu korupcije i nemorala hrvatskih političara”. Tako zbori ministar Jovanović.

I dok nadležni ministar u veljači 2013. otkriva da Čehokovi udžbenici “nisu usklađeni s nastavnim planom i programom”, pozabavili smo se likom i djelom njihova autora koji se nalazi u istražnom zatvoru.

U prvom desetljeću 21. stojeća dvojica su se političara u Hrvatskoj posebno istaknula umijećem samopromocije: Ivo Sanader i Ivan Čehok. Prvom je pošlo za rukom ne samo Hrvate već i Europljane uvjeriti u svoju reformatorsku karizmu, a drugi je u to uspio uvjeriti svoje Varaždince.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:20