AFERA ZAGORJE TEHNOBETON

PAD VARAŽDINSKIH MOĆNIKA Najveći HDZ-ov građevinar Bunić i Ivan Čehok ostaju u pritvoru

Miroslav Bunić, Ivan Čehok, Zlatko Horvat i Stanko Vitez uhićeni su u siječnju u akciji USKOK-a

VARAŽDIN - Jedan od optuženih u aferi Zagorje Tehnobeton, bivši pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno uređenje Stanko Vitez, jučer je pušten iz pritvora budući da su prestali važiti razlozi vezani uz njegovo pritvaranje, odnosno ispitani su svi svjedoci vezani uz njegov slučaj.

Potvrdio nam je to i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Čelnik građevinske tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić te bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatko Horvat ostaju u pritvoru najmanje do kraja tjedna no, kako neslužbeno doznajemo, USKOK će najvjerojatnije predložiti da im se pritvor produži za još mjesec dana.

Tko je Miroslav Bunić: Jedan od najutjecajnijih i najbogatijih hrvatskih gospodarstvenika

Podsjetimo, Miroslav Bunić, Ivan Čehok, Zlatko Horvat i Stanko Vitez uhićeni su sredinom siječnja. USKOK ih sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Konkretno, Čehoka i Horvata se sumnjiči se da su ožujka 2003. do lipnja 2011. godine pogodovali Bunićevim tvrtkama prilikom dobivanja poslova s Gradom i plaćanjima komunalnih obveza prema Gradu, čime je Grad oštećen, a tvrtke su nezakonito prihodovale više od 6 milijuna kuna.

S druge strane, Bunić im nije ostao dužan. Za protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu je na njihovo traženje platio dio cijene za kupljene stanove, s time da je za Čehokov stan platio iznos od 100 tisuća kuna, a za stan na ime sina Zlatka Horvata iznos od 103 tisuće kuna.

Za Horvata se sumnja da je od Bunićeve tvrtke tražio da mu se kupi stan u vrijednosti 282 tisuće kuna, a Čehok je tražio da plate izvođenje radova na njegovoj nekretnini u vrijednosti od 43 tisuće kuna. Čehoka se sumnjiči i da je tražio i dodatno opremanje svojeg i Horvatovog stana.

Viteza se pak sumnjiči da je kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Tako je Vitez kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od gotovo 68 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:20