NEDJELJNI OTKRIVA

OVAKO SE BIRAJU HRVATSKI SUCI Na usmenom moraju odgovarati na pitanja poput: 'Navijate li za Dinamo?'

Državno sudbeno vijeće ne odgovara nikome. Potpuno autonomno odlučuju tko će napredovati u karijeri. Kriterij su ocjene s trenutnih sudova na kojima rade i razgovor s Vijećem, na kojem se postavljaju pitanja poput ovih: ‘Navijate li za Dinamo?’, ‘Jeste li bili u ratu?’ i ‘Hoće li vam biti daleko voziti se na posao?’

Imate li svoje parkirališno mjesto ispred Chromosove zgrade? - upita jedan član Državnog sudbenog vijeća kandidata za sudački posao.

Ovaj se na prvu zbuni. Došao je na razgovor za posao pa mu nije jasno zašto bi mu netko postavio ovakvo pitanje.

Očekivao je da će govoriti o djelokrugu svoga rada, o vlastitoj stručnosti i motivima zbog kojih se uopće prijavio za posao.

Ubrzo shvaća da ga član DSV-a zapravo izruguje.

Aludira na to da je već nekoliko puta bio na razgovoru za posao. Niti jednom nije zadovoljio na intervjuu pa se član žirija našalio na račun stalnoga gosta. Sudeći po stavu ispitivača, niti ovaj put na intervjuu neće dobiti dobre ocjene.

Želi li napredovati u karijeri morat će se prijavljivati na nove natječaje. I tko zna koliko još puta parkirati svoj automobil ispred Chromosove zgrade.

Sporne liste prvenstva

Ovo je, doznajemo, samo jedno u nizu apsurdnih pitanja s kojima se godinama susreću svi suci kada se odluče kandidirati za novo radno mjesto na nekom od hrvatskih sudova i o kojima nerijetko ovisi nastavak njihove profesionalne karijere, kao i visina njihove plaće.

O njihovom imenovanju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti odlučuje upravo Državno sudbeno vijeće, tijelo koje nikome ne odgovara i koje nikome, osim javnosti, nije dužno polagati račune.

Na posljednoj, 61. sjednici koja je trajala od 26. do 30. studenog imenovana su dva suca Županijskog suda u Zagrebu i devet sudaca Stalne službe tog suda u Zlataru.

Među stotinjak kandidata najbolje su rangirane dvije sutkinje: Jadranka Matić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Lidija Bošnjaković, koja je bila dugogodišnja predsjednica Općinskog suda u Ivanić Gradu.

Matić je izabrana kao jedna od dvije sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, dok je Bošnjaković prva na listi sudaca koji će od početka iduće godine raditi kao suci u Zlataru.

Sumnje u kriterije njihova imenovanja, ističu protukandidati, uvlači činjenica da je Matić kći odvjetnika Ivice Crnića, bivšeg ministra pravosuđa i predsjednika Vrhovnog suda, dok je Bošnjaković supruga bivšeg HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

- Pogledajte samo imena unaprijeđenih sudaca i sve će vam biti jasno. Dovoljno se podsjetiti da je DSV nedavno imenovao kćer predsjednika Vijeća Ranka Marijana - govori nam jedan kandidat koji je do intervjua bio jedan od najbolje ocjenjenih sudaca.

Obje kandidatkinje na listama prvenstva ostvarile su najviše bodova i uvjerljivo osvojile prvo mjesto na listi kandidata.

Sami odlučuju o sucima

Matić ima 146 bodova koje je dobila temeljem ocjene o dosadašnjem obnašanju sudačke dužnosti, dok je na intervjuu osvojila dodatnih 19 od maksimalnih 20 bodova. Sudačka dužnost Lidije Bošnjaković ocjenjena je pak sa 144 boda, dok je na razgovoru ostvarila nešto manje od svoje kolegice - 14 bodova.

Budući da su svojim visokim ocjenama sudačke dužnosti bile izjednačene s nekoliko drugih kandidata, jasno je da je u njihovom imenovanju na novo radno mjesto presudio - intervju.

Nedjeljni je tjednima istraživao kako radi Državno sudbeno vijeće, imenuju li suce po ključu podobnosti ili sposobnosti i na koji način vode razgovore s kandidatima za posao, što se pokazalo kao temeljni uvjet za napredovanje u sudačkoj karijeri.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:38