NAUTIČKI RAJ

Jedna od najopremljenijih marina Jadrana: ‘Na 100.000 kvadrata gradit ćemo i raskošni resort‘

Mislim da ulazimo dobro u deseti mjesec, ali bojimo se lockdowna. I lani je bio pozitivan trend, pa je sve stalo
 Željko Hajdinjak/Cropix

Nalazimo se u Marina Frapa Resortu u Rogoznici, nautičkom raju koji slovi za jedno od najljepših te najopremljenijih nautičkih centara na ovom području Mediterana. Domaćin nam je Ivan Soža, član Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik, njezin nekadašnji predsjednik i posebni savjetnik marine Frapa u Rogoznici.

Soža nas provodi po velikoj marini, organiziranoj poput malog grada. Krećemo tamo gdje i svaki gost - na recepciji na središnjem "trgu" resorta. A na recepciji nas, pored info šaltera, nekoliko kauča i kojekakvog bilja dočeka i - knjižnica. Prava mala knjižnica za goste-nautičare.

image
Ivan Soža
Željko Hajdinjak/Cropix

- Gosti mogu pozajmiti knjigu, možda ostaviti i neku svoju. Ima za svakoga ponešto, na svim jezicima. Čitava marina je koncipirana u svojim sadržajima kao jedna umjetnička galerija, pa smo, logično, trebali i knjižnicu - govori Soža, s kojim se penjemo na prvi kat upravne zgrade marine. Tu su administrativni uredi zaposlenika marine, a u centralnoj hali je postavljena i izložba.

I to kultnog hrvatskog fotografa Jadrana Lazića, koji je s vlasnikom marine Franjom Pašalićem prijatelj. Razgledavamo Lazićeve fotografije: Arnold Schwarzenegger, Mila Jovovich, Robert De Niro, David Bowie, Marlon Brando... Lazić je snimao najveće svjetske zvijezde, a dio njegove bogate kolekcije upravo je izložen u Frapi gdje se nautičari dive majstoru reporterske i paparazzo fotografije.

Ozbiljan pogon

Liftom se penjemo na drugi kat upravne zgrade marine Frapa. Ondje: kontrolni toranj. Odavde kapetan ima dobar pregled nad brodovima u marini, kao i onima koji pristižu. Pogled puca na deset gatova i gotovo pet stotina brodica u marini. Stotinjak ih je na suhom vezu.

Vidimo i servis te plutajuću pumpnu stanicu, uz koju mogu pristati brodovi i do 40 metara dužine. Frapa je ozbiljan pogon, centralna točka rogozničkog gospodarstva, a ukupno - od servisera u marini do čistačice hotela - zapošljava 130 ljudi. Neki od njih dolaze u Frapu raditi iz Šibenika, pa i iz Splita.

- Gosti se ovdje osjećaju kao da su u svojoj kući, a naši djelatnici su tu 24 sata za sve njihove zahtjeve i molbe. Gajimo dugogodišnje odnose s mnogim vlasnicima brodova, imamo ljude koji nam dolaze dvadesetu godinu zaredom. Važna nam je ta obiteljska atmosfera i ambijent. Naravno, radimo i s čarterima, njih oko 130 je trenutno na vezovima marine - obrazlaže Soža.

Direktor marine Frapa Rino Pašalić govori nam o uspješnoj sezoni, ali i onoj manje uspješnoj iz 2020. godine, kada je svijet pokorio zloglasni koronavirus. I marine su se našle u lockdownu, nautičkog turizma u travnju i svibnju te godine - nije bilo. Nije to bila zadovoljavajuća sezona za nikoga tko se bavi turizmom, pa tako ni za marine.

- Prošle godine to nije bilo dobro. Mi jesmo marina koja živi od godišnjaka, ali ako usporedite ovu godinu i prošlu... Danas imamo puno tranzita, dođu na dva, tri dana. Lani ih nije bilo i to je stvaralo minus, kako u marini tako i u hotelu. Ali, ove godine ide prilično dobro. Možda neće biti kao 2019., ali joj se približavamo, i to je prilično dobro.

Čarteri su se vratili, istina je da je nešto bookinga i od lani, kada su već platili no morali su otkazati, ali bez obzira na to mislim da ulazimo dobro u deseti mjesec. Bojimo se lockdowna. I lani je išao pozitivan trend, a onda nam se to dogodilo - govori nam Rino Pašalić kojeg pitamo i za planove o novom resortu koji bi se, prema planovima, trebao graditi u zaleđu marine, na oko 100 tisuća četvornih metara. Papirologija se, kaže, još rješava. Vlasnika zemljišta je mnogo i treba se sa svima dogovoriti.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Gradnja po etapama

- Jedan dan će to biti prekrasan kompleks. Bit će hotelskih sadržaja, ali i vila te stambeno-apartmansko naselje. Projekt cilja na nautičare, mnogo njih koji ovdje drže brodove htjeli bi imati i kuću. Naravno, ciljat će i na goste izvan nautičkog sektora, tu će moći doći prošetati, nešto pojesti, izaći na koncert. To neće biti tako skoro gotovo, i gradit će se etapno, ali računamo oko pet godina - govori direktor marine Frapa, a mi ga pozdravljamo u uredu i nastavljamo sa Sožom u razgled.

Šetamo Frapinim hotelom, bazenom, a Soža nas uvodi i u kultni Cabaret Gentlemen's Cristal Club, noćni klub u koji su, veli Soža, znali protezati i iz Splita i Šibenika. Na bazenu je kafić, služi se kava i kokteli, gosti resorta odmaraju u hladu suncobrana. Pored je i jedna dvorana, ulazimo.

Dočeka nas neobičan prizor: čovjek igra skvoš. "Do you play, I need a partner", govori nam oznojeni i uspuhani nautičar koji vreli dan krati skvošem. Nažalost, ne možemo se pridružiti, ima još stvari za pogledati. Frapa je kao nekakav zabavni park kojemu nikada nema kraja. Iza ugla? Dvorana za kuglanje, prava pravcata. Pored toga, izložba ukrajinske slikarice u konferencijskoj sali. Sadržaja na sve strane, ovdje ne može biti dosadno.

Za šopingholičare, tu je i red nautičkih dućana na centralnom "trgu" marine. Sve markirano. Za nautičare, tu je i nautic shop, gdje će naći sve za svoj brod. Tu su i frizer, masaža... Ljubitelj ste klasične glazbe? U Frapi misle i na vas, svako toliko priređuju koncertne piano večeri, a ako ste od pompoznijih zabava - već godinama priređuju i Miss Adriatica. Sve u organizaciji Frapina tima. Ovdje, uvjeravamo vas, ne može biti dosadno.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Natkriveni gat

Jedna od atrakcija je gat s - krovom. U Frapi je najduži gat, gdje redom svoje brodove imaju vlasnici koji godinama svraćaju ovdje, u potpunosti natkriven, pa vas neće "lupati" sunce tijekom duge šetnje po gatu. Natkriveni gatovi su, kaže nam Soža, atrakcija i u Dubrovniku, gdje je luksuzna marina Frapa otvorena ove godine. Tamo su, baš kako i pretpostavljate - svi gatovi natkriveni.

Na kraju, spomenimo i najveću atrakciju marine Frapa, dar prirode ovom nautičkom centru. Riječ je o lokalitetu Zmajevo oko, jedinstvenom fenomenu prelijepe Rogoznice kojemu se nautičari prvo dive kada dođu u Frapu. Mnogi se tu u slanom jezeru i kupaju. Riječ je o hidrogeomorfološkom fenomenu koji se naslanja na marinu, a udubina na ovom mjestu nastala je, kaže znanost, kao posljedica urušavanja špilje.

Poslije zadnjeg ledenog doba ispunila ju je voda. Iako ne postoji vidljiva veza između jezera i mora, voda u jezeru je slana zbog brojnih pukotina u poroznom vapnencu... I tako stoji Zmajevo oko odmah pored svih ti brodica i gatova, restorana i dućana u marini. Oaza prirode usred sve te nautičke urbanizacije. Okupali smo se i mi: Oko nam je bilo bliže od hotelskog bazena....

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:45