COUNT‘S DRINKS

Hrvat prvi u Europi proizvodi prirodni tonik: ‘Sve je počelo kad je suprugu mučila žgaravica...‘

Marko Bratović vlasnik je malog obiteljskog pogona za proizvodnju craft pića u Kašteliru
Marko Bratović
 Tomislav Krišto/Cropix

Tonik je zapravo lijek protiv malarije, njegov glavni sastojak, kora drveta kininovca, pomaže kod temperature. Od toga smo krenuli, kaže Marko Bratović, vlasnik malog obiteljskog pogona za proizvodnju craft pića u Kašteliru. Bratović sa suprugom Uršom ovdje, 10 kilometara od Poreča, prvi u Europi proizvodi prirodni tonik, pivo od đumbira i Ginetu.

Dočekao nas je ispred svoje manufakture Count‘s Drinks, kamene kuće iz 1886., u kojoj je rođena njegova prabaka, a koju su prenamijenili u proizvodni pogon. Godišnje isporuče gotovo 100.000 bočica, od kojih neke nađu put i do Švedske. Malo manje od polovice proizvedenog je tonik, trećina đumbirovo pivo i ostatak Gineta, tradicionalno istarsko piće od borovice. Sve je počelo 2015. kad je Urša ostala trudna.

image
Gineta tonik
Tomislav Krišto/Cropix

- Imala je probleme sa žgaravicom. Pročitali smo da pomaže pivo od đumbira. Kad mi je rekla da ga kupim, shvatili smo da ga nema. Na kraju sam našao recept na internetu i napravio ga doma - prepričava. Počeli su eksperimentirati - iskušali su sve moguće recepte, a kod tonika krenuli od onog originalnog za liječenje malarije. Naime, kora kininovca pomaže kod vrućice, grčeva, sprečava razmnožavanje nametnika malarije...

Međutim, zbog izrazite gorčine, većina proizvođača zazire od nje i koriste arome. U Count‘s Drinksu se drže originala. Koru drveta kininovca naručuju iz Ekvadora, a đumbir iz Perua. Kako se tonik radi, pitamo. - Na 60 litara tonika dolazi nekoliko kilograma kininovca.

image
Marko Bratović
Tomislav Krišto/Cropix

Onda se to toća u bačvama pet dana. Poslije toga dodajemo kore limuna i naranče, što nije dio originalnog recepta, ali popravlja okus, onda sve filtriramo, pasteriziramo i karboniziramo - kaže..

Ove su godine otvorili trgovinu i bar - Count's drinks Wine & Cocktail shop u kampu Lanterna u Poreču.

image
Nautička patrola
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:58