ACI MARINA SKRADIN

Domaća atmosfera, mir za poznate i slavne te NP Krka u kojem se sada ‘može disati‘

Ako čovjek želi pobjeći od poznatih lica, iz skradinskoga gnijezda jahti na ušću Krke mogu ići u dva smjera
ACI marina Skradin.
 
 Tom Dubravec/Cropix

Poznata lica teško je mimoići u ACI marini Skradin. Ne samo prijatelja i poznanika, nego se čovjek lako ulovi da kima glavom ili sa smiješkom odzdravlja susjedima, do jučer potpunim strancima. Sva lica nautičara na kratkoj šetnici uz gatove marine, posebno ona koja se redovito sjate u tamošnje kafiće i restorane, ubrzo postaju poznata lica. Tako je to u Skradinu.

No ima tu i onih drugih poznatih lica, svjetskog kalibra. Slavna lica, zna se, traže autora pa tako našem peru nije umakao Britanac, lord Irvine Laidlaw, koji je na 70-metarskoj megajahti Lady Christine uplovio u Skradin baš uz bok našeg Fortissima. Nije on jedini. Skradin je svojevremeno posjetio i milijarder Bill Gates, kao i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg.

Lokalni ugostitelji, trgovci i vlasnici štandova na to ravnodušno sliježu ramenima. Uobičajena je to pojava, kažu. Ne traže od njih autograme, ne fotografiraju ih mobitelima, a ponekad se naprave i da ih ne vide. Prokušana taktika, naravno. Oni se zato, uživajući anonimnost, redovito vraćaju. Ipak, ako čovjek želi pobjeći od poznatih lica ili, obrnuto, poznata lica od čovjeka, iz skradinskoga gnijezda jahti na ušću Krke mogu ići u dva smjera.

image
ACI marina Skradin
Tom Dubravec/Cropix

Jedan je natrag prema Jadranu, kroz šibenski morski klanac kojim, kao dugim jezičcem, Krka dotiče Jadran, a drugi je uputiti se malo poviše marine u Nacionalni park Krka. Teško je naći osamu na Skradinskom buku gdje inače sve vrvi od kupača. No ove godine, prema svemu sudeći, stvari su malo drukčije. I dalje se put parka može ići stazom za pješake i bicikliste ili brodom.

image
ACI marina Skradin
Tom Dubravec/Cropix

No bicikli, vidimo, stoje uglavnom složeni i nekorišteni pod suncobranima, a redovi za ukrcaj na izletničke brodove ne protežu se dokle pogled seže, kao što je to znalo biti posljednjih godina. Katia Župan, glasnogovornica NP Krka, potvrđuje naše opservacije. Brojke su se prepolovile, kaže. Trenutačno je dnevni prosjek posjetitelja NP Krka oko 4000, a lani je bio gotovo 10.000.

image
ACI marina Skradin
Tom Dubravec/Cropix

- Ove godine najbrojniji su nam posjetitelji Hrvati, Nijemci, Poljaci, Česi, Francuzi, Nizozemci i Mađari - kaže glasnogovornica Župan dodajući da je razlika u odnosu na lani to što većina posjetitelja dolazi u privatnom aranžmanu, osobnim automobilima, a vrlo malo organizirano, preko agencija.

image
ACI marina Skradin
Tom Dubravec/Cropix

Ipak, oni koji se odluče ostati u marini Skradin moći će uživati u već tradicionalnim eventima. Nažalost, kako nam je rekao Damir Nakić, predsjednik Turističke zajednice Skradin, koncerata ove godine neće biti. Do zadnjeg se časa planiralo održavanje tradicionalnog Susreta dalmatinskih klapa, ali, kaže Nakić, nisu mogli zadovoljiti sve sigurnosne zahtjeve zbog koronavirusa.

image
ACI marina Skradin
Tom Dubravec/Cropix

U kolovozu će se ipak održati Glumište pod murvom s monodramom “Đuka Begović”, predstavom za djecu “Špiljica sanjalica” te stand-up komedijom Igora Bakse “Kako postati influencer”.

Sve o ACI marini Skradin možete pročitati OVDJE.

image
Ivan i Ante Bulat s ulovom arbuna
Tom Dubravec/Cropix

Riba kao početak, ali i bućnost...

U Skradinu ne manjka dobre “spize”. Među desecima odličnih restorana je i konoba Bonaca Ivan Bulata. Bonaca posluje već punih trideset godina, a njezini su redovni gosti mnoge strane i domaće znamenite osobe.

Kako Bulat uvijek ističe, sve je počelo s ribom. A to traje i danas. Zato naš susret na skradinskoj rivi nije bio slučaj nego pravilo.

Ivan Bulat se upravo sa sinom Antom (22) iskrcao sa svoje brodice s dvije kašete prelijepih velikih i ljeskavih arbuna, orada, pagara... Bili su na ribolovu u Prokljanskom jezeru, a ulov je namijenjen gostima njihove konobe Bonaca.

Oko Bonace i ostalih ugostiteljskih djelatnosti angažirana je cijela obitelj. Tako je sin Ante konobar, a evo, kreće očevim stopama i postaje ribar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:46