NAUTIČKA PATROLA

Iskusni nautičar kod Lastova ‘digao na foru‘ vlasnika Facebooka: Nisam mogao vjerovati

Ispričao nam je tu zgodu u hladu marine Kremik u Primoštenu, gdje 65-godišnji zafrkant radi već osmu sezonu kao skiper
 Tom Dubravec/Cropix

Njemački nautičar i skiper Peter Macher “digao je na foru” vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga. Ispričao nam je tu zgodu u hladu marine Kremik u Primoštenu, gdje 65-godišnji zafrkant radi već osmu sezonu kao skiper za čarter agenciju Sunsail.

Nijemac se, kaže, s vlasnikom najpopularnije društvene mreže i jednim od najbogatijih ljudi na svijetu, susreo prije dva tjedna. Jednu je njemačku obitelji tada vodio u sklopu čarter aranžmana na krajnju morsku točku Hrvatske, prema otoku Lastovu i Palagruži. Tamo, u blizini Lastova, bacio je sidro i uočio 250 milijuna dolara vrijedan Ulysses - Zuckerbergov brod!

- To je brod koji je teško ne primijetiti. Više od 110 metara dugačak, ima pomoćni brod, helikopter. Zuckerberg ga je navodno kupio od najbogatijeg Novozelanđanina prije nekoliko godina. I tako smo mi spustili sidro pokraj njih, gotovo bok uz bok - prepričava Nijemac.

Šaljivčina dječačkog šarma Macher, domislio se potom paklenog plana kako će provjeriti je li Zuckerberg zaista na brodu. Primio se pametnog telefona i uslikao brod. Otišao je potom na svoj Facebook profil i uz sliku objavio: “Upravo sam se usidrio pokraj Zuckerberga”.

- Nisam mogao vjerovati. Nije prošlo ni pola sata od te objave na Facebooku, kad odjednom čujem kako Ulysses izvlači sidro. I u roku nekoliko minuta brod je već plovio dalje, nisam mogao vjerovati - priča Nijemac, stenjući od smijeha i odmahujući velikom glavom.

Prebire po mobitelu i pokazuje nam objavu. Njegova je teorija da su Zuckerbergu, iz Facebookove “centrale” dojavili da mu je lokacija kompromitirana. Brže-bolje morao je dati “pramac u vjetar”. Tako to funkcionira, tvrdi. Macher je, naime, gotovo četrdeset godina radio u policiji, točnije, državnoj policiji.

To znači da je u svojoj službi bio policajac u njemačkim veleposlanstvima diljem svijeta - Filipini, SAD, Bliski istok. Pazio je tamo na sigurnost brojnih političkih glavešina. No tijekom cijelog svog radnog staža, veli, koristio je svaki slobodni trenutak za jedrenje.

- Prvu sam jedrilicu, još kao 20-godišnjak, kupio u Manili za 800 dolara. Bila je to primitivna, ručno rađena jedrilica, kakvu tamo koriste ribari. Godinama kasnije prodao sam je za puno više, bila je unikatna - govori. Stresan posao, daleko od kuće, donio mu je beneficirani radni staž.

Umirovio se s 57 godina, ali osjećao je da još može raditi pa se bacio na ono što je oduvijek htio raditi - jedrenje. Vozi sada posljednjih osam godina čarter ture za dvije čarter agencije Sunsail i Wimmer. Uglavnom plovi hrvatskim otocima, a povremeno odradi i Italiju te Francusku.

Hrvatska mu je ipak najdraža, što se nautike tiče, “Hrvatska je europska Florida”, kaže. Na pitanje kako to da se jedan Nijemac ubacio u skiperažu hrvatskom obalom, uz svu silu domaćih skipera, Macher odgovara kako naši skiperi imaju jednu ozbiljnu manjkavost - mentalitet.

- Ponekad je lakše da njemački gosti imaju njemačkog skipera, lakše je komunicirati. Osim toga, mi nismo toliko temperamentni. Primijetio sam da hrvatski skiperi vole uvesti strog režim na brod, često se čuje “ovo možeš, ovo ne možeš”. No gosti su tu došli na odmor, njima treba omogućiti doživljaj, a skiper zato mora biti fleksibilan i imati strpljenja. To mi se čini da vašim skiperima nedostaje - zaključuje nautičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34