NEDJELJNI DONOSI

Iza revolucionarne aplikacije Spotie stoje Dalmatinci: POKORIT ćemo Japan, Rusiju i Hong Kong!

U ovaj megaprojekt dosad je uloženo sto tisuća kuna, a u planu su još milijuni. Servis petorice hrvatskih informatičara lokacijski je baziran, korisniku u bilo kojem gradu svijeta javlja što se oko njega događa

ZAGREB - Ivan je otputovao u Berlin, bio je četvrtak. Nakon obavljenog posla, navečer je htio otići na neko dobro mjesto u gradu. Čuo je za neki klub, potražio ga (a imaš se što voziti po Berlinu), došao tamo - zatvoreno.

Što sad, ‘ajde u neki drugi, nema smisla da propadne večer. Došao u drugi klub, tamo drndaju neke karaoke, ubi Bože. Dok se dočepao trećeg kluba, prošla večer.

Vratio se u Split i pomislio kako bi bilo dobro da postoji neka aplikacija u mobitelu koja ti javlja što se u obližnjem klubu, koncertnoj dvorani, kazalištu ili diskoteci događa.

Istovremeno, student Marijan Žitnik nije prestajao prčkati po nekim idejama i idejicama. Stalno je nešto predlagao, s time da ga je kalendar događanja posebno krpio.

- Marijan je nemirnog duha, svako malo mi je dolazio s različitim prijedlozima, te bilo bi dobro ovo, te bilo bi dobro ono, međutim, ja sam mu uvijek našao neku rupu u sistemu. Tako je bilo i s kalendarom događanja, stalno fali jedna karika da ideja bude dobra. Ovaj put, međutim, povezali smo Ivanovu priču o noćnom izlasku u Berlinu s Marijanovim kalendarom događanja, i rodio se Spotie - počeo je priču Mateo Perak, programer iz Splita.

Programira se noću

Kad je nešto dobra ideja, odmah se taj klik osjeti, kažu. Tako je bilo i s ovim projektom. Što se oko mene događa večeras? Bilo bi super da to, putem jednostavne aplikacije, vidim u mobitelu. Google je već napravio mape, Facebook je već postao mjesto na kojem klubovi imaju svoje profile s programom. Kako bi bilo da dođem u Crikvenicu ili Tokio, kliknem na aplikaciju i ona mi, nakon što učita gdje se nalazim, javlja što se oko mene događa. Gdje pjeva Rozga, gdje je house večer, gdje koncert klasične glazbe, a gdje Jegermeister party sa zgodnim hostesama.

Spotie! To je to što nam treba, zaključilo je pet mladih informatičara, Mateo Perak, Ivan Burazin, Nebojša Veron, Marijan Žitnik i Mislav Tomić. Četvorica Splićana i jedan Dubrovčanin; gospar Marijan. Mateo i Ivan imaju 29 godina i iskustvo u IT biznisu. Preostala trojica imaju 21 godinu i studentski indeks u džepu. Studiraju računarstvo na splitskom FESB-u.

Treba nam Spotie!

Aha, a treba nam i stan!

Otvorili su firmu Exploro i unajmili 70 kvadrata na splitskim Pujankama. Bilo je važno ujediniti snage i krenuti udarnički. Prva dva mjeseca su kritična, kažu mi poduzetni momci, vruću ideju treba zgrabiti i pretočiti je u djelo. Uslijedila su noćarenja.

- Programiranje se radi noću, ne znam zašto je to tako, ali je tako. Noću, kada ti ništa ne odvlači pažnju. Uslijedile su noći i noći rada, tehnološka dubina projekta je iznimna, morali smo napraviti kompletnu platformu za nešto što zvuči prilično jednostavno: može li mi mobitel javiti šta ima večeras u klubu Vanila - tumači Mateo dok sjedimo u njegovu uredu, u SEM-ovu plavom neboderu.

Spotie je lokacijski baziran servis za pronalaženje događaja. Mogu ga instalirati svi koji imaju Smart Phone; za korištenje je jednostavan i, dakako, besplatan. To je servis s korisnički generiranim sadržajima, što znači da vlasnici diskoteka, lokala i klubova, zatim razne dvorane, sportske, koncertne i slično sami stavljaju informacije o svom programu. Postavljaju što se događa, tko nastupa, do kada traje…, a svi koji se upravo nalaze na tom događaju mogu stavljati svoje komentare i fotografije. Krajnji je cilj da aplikacija radi čim, primjerice, sletite u Veronu ili Buenos Aires, na način da odmah doznate što se zbiva oko vas.

Samo, kako?

U stan na splitskim Pujankama zatvorili su se u svibnju.

Investitore - analitičara financijskog tržišta Matka Cvitanovića i poduzetnika Francija Mjedija - pronašli su u lipnju.

***

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:36