REAKCIJA HDZ-A

‘Svi do kojih istraga dođe morat će i odgovarati’

Nitko u HDZ-u ne vjeruje da je Polančec jedini krivac. Iako nisu htjeli imenom spomenuti Sanadera, svi su aludirali na njega. U stranci kažu da se uhićenje očekivalo i da postoji veza između Ine, MOL-a,OTP-a, SMS-a...
 Nikola Wolf/CROPIX

ZAGREB - Prozor na stanu u Kozarčevoj ulici 21 na Pantovčaku u utorak ujutro bio je otvoren. Ispred vile bivšeg premijera bilo je osiguranje. Ivu Sanadera vijest o uhićenju Damira Polančeca, nekad jednog od njegovih najbližih suradnika, očito je zatekla kod kuće jer do 13 sati nije napuštao stan.

Dva sata nakon Polančecova privođenja, danas u 10 sati, premijerka Jadranka Kosor bila je u Institutu “Ruđer Bošković” na otvaranju postrojenja za proizvodnju radiofarmaceutika. Uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade kratko je komentirala:

- Institucije pravne države moraju raditi svoj posao. Imaju punu potporu Vlade. Bez obzira na ime i prezime, bez obzira na pripadnost političkoj stranci.

Sastanak Predsjedništva

Kosor je tek dodala da će se tijekom dana raspravljati o mogućem izbacivanju Polančeca iz Predsjedništva HDZ-a. Tri sata poslije, na sastanku u zgradi Vlade kako bi dogovorili Polančecovu sudbinu u stranci, s premijerkom i šeficom HDZ-a sastalo se uže Predsjedništvo - zamjenik Darko Milinović te potpredsjednici HDZ-a Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Na sjednici je, kako je poslije priopćeno, jednoglasno odlučeno da se Polančec suspendira sa svih stranačkih dužnosti te da se protiv njega pokrene stegovni postupak.

A prije samo nekoliko mjeseci Predsjedništvo HDZ-a slično je raspravljalo i o bivšem premijeru. Po hitnom postupku izbrisali su ga iz stranke. I odrekli ga se. Nekada najmoćnijem čovjeku u državi bez kojeg se nije mogla donijeti niti jedna odluka i kojemu se nitko nikada nije smio usprotiviti - vrata stranke su se zatvorila. Gotovo se cijeli HDZ preko noći okrenuo protiv njega. Vjerna mu je ostala tek nekolicina bliskih suradnika koje je HDZ zbog prijateljstva s njim sankcionirao.

‘Nema nedodirljivih’

A zaštitu HDZ-a sada više nema niti Damir Polančec.

Većina HDZ-ovaca danas nije bila previše voljna razgovarati o uhićenju bivšeg visokog Vladina dužnosnika.

- Ne mogu komentirati slučaj koji je u tijeku. To je moje pravilo - rekao je potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak. Na pitanje hoće li uhićenje nanijeti političku štetu stranci, Jarnjak je odgovorio:

- Institucije moraju raditi svoj posao.

I glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako slučaj ne treba gledati kroz prizmu nanošenja štete.

- Od početka svog mandata premijerka Jadranka Kosor najavila je bespoštednu borbu protiv korupcije. Nema nedodirljivih - istaknuo je Bačić.

Krunoslav Markovinović rekao je da se HDZ opredijelio za raščišćavanje problema.

- Hoće li to nanijeti štetu stranci, teško je reći. Sigurno će povjerenje u početku biti poljuljano jer ljudi više ne vjeruju političarima. No siguran sam da će se to povjerenje brzo vratiti ako se s borbom protiv korupcije nastavi do kraja - rekao je Markovinović.

Znali su što se sprema

Iako je dio HDZ-ovaca danas, navodno, bio iznenađen uhićenjem Damira Polančeca, doznajemo da su u stranci znali što se sprema.

- Uhićenje se očekivalo. Postoji veza između svih tih kredita Ine, MOL-a, OTP-a, SMS-a... Bilo je puno lobista iz vrha. U početku je postojala dosta uvjerljiva priča - da se želi spasiti Podravku od neprijateljskog preuzimanja. No, istraga će pokazati je li to bilo rodoljubno ili privatno. Svi koji su umiješani bit će ispitani. Ako istraga bude vodila do nekog drugog, i taj drugi će morati odgovarati - rekao nam je jedan dužnosnik HDZ-a, aludirajući pri tome na bivšeg premijera.

Naime, mnogi vjeruju da bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec nije jedini krivac. I u samom HDZ-u neki kažu kako on nije mogao samostalno donijeti neke odluke, pogotovo kad je riječ o tako velikim poslovima poput Podravke ili Ine. Iako mnogi nisu željeli spomenuti Sanaderovo ime, njihove su aluzije bile jasne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:19